Seagle Air priznal krach a podal návrh na konkurz

Letecká spoločnosť Seagle Air, a.s. oficiálne priznala krach a vo štvrtok podala návrh na vyhlásenie konkurzu voči sebe na Okresnom súde Banská Bystrica.

08.04.2010 12:43
Seagle Air Foto:
Seagle Air
debata

„Zamestnanci sa tak konečne dostanú aspoň k peniazom z garančného fondu, nakoľko od augusta 2009 nedostali svoje výplaty,“ informovali zástupcovia zamestnancov zadlžených aerolínií Slávka Hubináková a Michal Kutlík. Informáciu o podaní návrhu na konkurz potvrdili aj na sekretariáte právneho zástupcu Seagle Air.

Seagle Air dlhuje zamestnancom na nevyplatených mzdách okolo 2,5 mil. eur, pre finančné problémy vlani v októbri spoločnosť zastavila charterové lety a v decembri prišla aj o licenciu na leteckú dopravu. Zamestnanci leteckého prepravcu začiatkom apríla podali na Generálnu prokuratúru SR hromadné trestné oznámenie za nevyplatenie miezd zamestnávateľom, ako aj pre podozrenie z ďalšej nekalej činnosti spoločnosti.

Príčinou zrušenia charterových letov Seagle Air bolo nenaplnenie kontraktu s talianskym partnerom SkyOne Italy Airlines, Ltd. na prenájom troch lietadiel aj s posádkou na zimné obdobie, kedy sú chartre na Slovensku málo využívané. Kontrakt medzi Seagle Air a SkyOne Italy Airlines podpísali firmy na päťročné obdobie v hodnote 72 mil. eur s opciou predĺženia na ďalších päť rokov.

Spoločnosť Seagle Air, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od 5. septembra 2001, eviduje základné imanie 3,32 mil. eur, z toho splatených je 2,69 mil. eur. Seagle Air bol vlani najväčším charterovým dopravcom na Slovensku a tretím najväčším osobným leteckým dopravcom na bratislavskom letisku, na ktorom za desať mesiacov prepravil 235,6 tis. cestujúcich.

debata chyba