Daňový portál bol nedostupný. Daňové priznanie muselo ísť klasicky

Dvadsaťštyrihodinový prístup k elektronickým službám štátu. Taká je predstava občana o službách v počítačovej ére. Portál daňového riaditeľstva to nezvládol v kritickom čase, pár dní pred termínom na podanie daňového priznania k dani z príjmu.

29.03.2010 17:05 , aktualizované: 30.03.2010 05:44
Práca, počítač, zamestnanie, internet Foto:
Ilustračné foto
debata

V pondelok popoludní nebolo možné sa na portál www.drsr.sk prihlásiť a nedostupný bol aj večer. Daňové priznanie musí daňovník, ktorý nepožiadal o jeho posunutie, poslať na daňový úrad do 31. marca. Služby portál začal poskytovať až v noci na utorok.

Výpadok portálu postihol ľudí, ktorí chceli podať daňové priznanie elektronicky, ale aj tých, ktorí sa ho chystali na webe vyplniť daňové priznanie, stiahnuť si tlačivá alebo zistiť niektoré ďalšie informácie.

Priznať dane z príjmu v takomto prípade je možné iba klasickou cestou – osobným doručením na daňový úrad, faxom alebo prostredníctvom pošty. Vzory tlačív, ktoré sú na daňovom portáli nedostupné, je možné stiahnuť si zo stránky ministerstva financií.

Problémy so službami daňového portálu trvajú už dlhší čas. Aj samotná stránka upozorňovala, že v nočných hodinách, od polnoci do rána môže byť portál nedostupný kvôli pravidelnej údržbe. Viacerí používatelia však uvádzali, že služby v marci bývali nedostupné aj vo večerných hodinách, už po ôsmej. Počas dňa sa zase stávalo, že načítanie webu bolo pomalé a práca s ním frustrujúca.

Portál je od nového roku viac zaťažený. Platitelia dane z pridanej hodnoty, ktorí vyvážajú tovar alebo služby do zahraničia, sú povinni podávať tzv. súhrnné výkazy k dani z pridanej hodnoty. Od začiatku roka je to možné výlučne v elektronickej forme, prostredníctvom portálu daňového riaditeľstva. Kým daňové priznanie k dani z príjmu alebo k dani z pridanej hodnoty je možné podávať aj v papierovej forme, súhrnné výkazy sa dajú podať iba elektronicky cez systém eTAX.

Súhrnné výkazy sa však podávajú do 20. dňa nasledujúceho mesiaca, takže s podávaním daňových priznaní k daniam z príjmu nesúperia.

debata chyba