Fico posunul mýto, štrajk odmietol. Dopravcovia protesty spustia

Štát podľa Roberta Fica plní sľuby, ktoré dal pri úpravách mýta. Aby si však overil, že všetky zmeny fungujú, ako majú, posunul spoplatnenie ciest I. triedy. Nepovedal na ako dlho. Štrajk odmietol. "Odmietame protizákonné protesty," uviedol Fico. Únia dopravcov potvrdila, že protesty v pondelok spustí. Formu neupresnila.

28.01.2010 12:03 , aktualizované: 15:04
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico
debata

Keď si zástupcovia štátu a registrovaných dopravcov overia, že funguje systém, ktorý nespoplatní úsek cesty, keď ho kamión neprejde celý a vo faktúrach bude presná informácia o tom, ktoré cesty dopravca prešiel, mýto sa spustí naplno, uviedol Fico. Preto nechcel konkretizovať, ako dlho potrvá neplatenie za cesty I. triedy.

Vláda podľa Fica ohľadom mýta už urobila ústupky voči dopravcom a ďalšie robiť nemieni. „Nemôže to však takto fungovať, že niekto nechce platiť mýto, má kamión a bude bojovať s vládou,“ uviedol Fico. „Nebudeme trhacím kalendárom,“ odmietol Fico zníženie počtu úsekov I. triedy, za ktoré sa má platiť mýto. Spomenul aj sťažnosti starostov obcí, ktorým kamiónová doprava robí problémy.

Avizovaný štrajk únie autodopravcov pokladá za nezákonný. „Nemôžeme dovoliť, aby niekto hrubým porušovaním zákonov a zneužívaním toho, že má veľké auto, traumatizoval spoločnosť,“ povedal Fico. Uviedol, že ak chcú dopravcovia protestovať, majú to robiť legálnymi prostriedkami. Ten, kto sa pokúša obmedzovať premávku podľa Fica nielenže spácha vážny dopravný priestupok, ale môže ísť aj o trestný čin porušovania práv tretej osoby. Protesty dopravcov považuje aj za politicky motivované, pretože sa podľa neho na ňom zúčastňujú ľudia, ktorí boli na kandidátke opozičnej strany SDKÚ-DS v komunálnych voľbách. Konkrétne spomenul predstaviteľa únie Rudolfa Páleša.

Ostro odsúdil spílenie mýtnej brány v Blatnej na Ostrove, ktorú podľa polície úmyselne poškodil neznámy páchateľ a kvôli ktorej kolabovala doprava na ceste, pretože zničené zariadenie blokovalo časť vozovky.

Dopravcovia nie sú spokojní, od pondelka rozbehnú protesty

Dopravcovia združení v Únii autodopravcov Slovenska budú od pondelka protestovať proti mýtu.Potvrdil to zástupca únie Jaroslav Polaček po tom, čo premiér Robert Fico nevyhovel ich požiadavke na zníženie počtu spoplatnených ciest prvej triedy. Formu protestov Polaček opäť nespresnil.

Podľa Polačeka vláda splnila čiastočne len jednu požiadavku, a to zníženie spotrebnej dane z nafty. Premiér stále nesplnil ani svoj sľub, že sa s dopravcami stretne, ak opustia ulice, tvrdí Polaček. „Prvého februára ideme do ostrého štrajku,“ zopakoval.

Kvôli mýtu pribudne 3 400 značiek

Na stretnutí zástupcovia dopravcov, štátu i prevádzkovateľa mýtneho systému spoločnosti SkyToll sa debatovalo o plnení prísľubov o zmenách v mýtnom systéme. Podľa premiéra sa úlohy plnia. Do konca júna, ako bolo dohodnuté, by mali byť osadené značky vyznačujúce začiatok a koniec plateného úseku. Týchto značiek bude 3 400, príprava na ich osadenie prebieha. Spomenul aj splnené záležitosti – zníženie spotrebnej dane z nafty či vyriešenie problému s platbami za neprejdené časti úsekov. Ak kamión neprejde celý úsek, mýto neplatí.

debata chyba