Je lepšie dotovať domácich baníkov, ako kupovať plyn z Ruska

Ťažba domáceho hnedého uhlia na Slovensku má podľa šéfky európskeho združenia Euromines Coriny Hebestreitovej význam, aj keď každá slovenská rodina ťažbu ročne dotuje približne sumou 17 eur.

25.01.2010 09:27
Baňa, baník, baníci Foto:
Ilustračné foto
debata

Na to, aby sa mohlo na hornej Nitre ťažiť uhlie, treba ročne dotácie asi za 33 miliónov eur, čo je 17 eur na jednu rodinu. Je to primeraná suma?

Je to nielen otázka 17 eur na rodinu, ale aj toho, aké sú alternatívy. Treba si uvedomiť, že spotreba energií v Európe do roku 2030 postupne narastie až o polovicu. Krajiny to môžu pokryť vlastnými zdrojmi alebo dovozom energií. V prípade Slovenska by menej domáceho uhlia znamenalo viac ruského plynu či jadrového paliva. Európska únia presadzuje väčšie využívanie vlastných zásob energií.

Ťažba uhlia však, žiaľ, prináša v poslednom období obete. Dá sa im pri dodržaní všetkých bezpečnostných predpisov zabrániť?

Počula som o vlaňajšej nešťastnej udalosti s dvadsiatimi obeťami po výbuchu v Bani Handlová. Také nehody by sa pri dodržaní všetkých predpisov nemali stávať. Podobné nehody sú však napriek stanoveným bezpečnostných pravidlám väčšinou spôsobené chybou ľudského faktora.

Zával v Bani Nováky so štyrmi obeťami v roku 2006 napríklad podľa vyšetrovania nikto priamo nezavinil a vraj išlo o zhodu prírodných okolností.

Je tu, žiaľ, aj taká možnosť. Práca pod zemou je veľmi riskantná. Existuje veľa baníckych postupov, ktorými možno riziko znížiť, na sto percent sa to však nedá.

debata chyba