Na hornej Nitre ubudnú stovky baníckych pozícií

Niekoľko stoviek baníkov by malo v najbližších rokoch na hornej Nitre prísť o svoju prácu v podzemí.

25.01.2010 09:23
Baník Foto:
Ilustračné foto
debata

A to napriek tomu, že vláda minulý týždeň predĺžila dotácie potrebné na ťažbu uhlia až do konca roka 2020. Cez vyššie ceny elektriny každá z 1,9 milióna domácností ročne prispieva na drahšiu výrobu elektriny z uhlia v porovnaní s inými palivami sumou asi 17 eur. Vďaka tomu má v Hornonitrianskych baniach Prievidza prácu 4 200 ľudí.

Podnik dokonca vlani napriek kríze prijal 527 nových zamestnancov. Nahradil tým ľudí, ktorí odišli do dôchodku či do iných odvetví. Od roku 2012 do 2016 by však mala ťažba hnedého uhlia postupne klesnúť až o šestinu na 1,8 milióna ton, čo bude mať dosah na banícke pozície. Prepúšťanie spoločnosť odmieta, pripúšťa však, že práce bude menej. „Odchádzajúcich pracovníkov nebudeme v plnej miere nahrádzať,“ predpokladá hovorkyňa podniku Adriana Siváková.

Bežný odliv zamestnancov predstavuje ročne 200 až 300 ľudí. Zníženie ťažby o šestinu by mohlo stavy postupne znížiť o niekoľko stoviek. Podľa Sivákovej sa to nedá presne odhadnúť. Až prieskumy ďalších dobývacích polí totiž ukážu náročnosť ťažby a počet potrebných baníkov. Za posledných deväť rokov bola ťažba najvyššia v roku 2001, keď sa vyťažilo vyše 2,8 milióna ton uhlia a v podniku pracovalo okolo 6 500 ľudí.

Spoločnosť sa však na pokles ťažby po roku 2011 pripravuje aj tým, že rozbieha aj iné oblasti podnikania. „Máme pripravené projekty v oblasti strojárstva, dopravy či hotelierstva,“ opisuje hovorkyňa. V tomto a budúcom roku však Hornitrianske bane zatiaľ ešte s úbytkom zamestnancov nepočítajú. Bane tak zostanú v regióne z väčších zamestnávateľov jedinou stabilnou firmou.

Minulá vláda zaručila pre baníkov na roky 2005 až 2010 dotácie na ťažbu v ročnom objeme 1,9 až 2,1 milióna ton. Na roky 2011 až 2020 súčasný kabinet Roberta Fica ťažbu vo všeobecnom hospodárskom záujme odhaduje na 1,8 až 2,2 milióna ton. Rezort hospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer) pri schvaľovaní návrhu tvrdil, že pomocou dotácií sa „udrží zamestnanosť“, aj keď tá má v skutočnosti v baniach od roku 2012 klesať.

debata chyba