Venezuela by mohla mať najväčšie zásoby ropy na svete

Oblasť venezuelskej rieky Orinoko by mohlo byť miestom s najväčšími zásobami ropy na svete.

25.01.2010 06:34
Ropa, plyn, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa prieskumníkov vládneho Amerického ústavu pre geologický prieskum (USGS) je tam okolo 513 miliárd barelov ropy, ktorú je technicky možné vyťažiť. To by bol takmer dvojnásobok zistených rezerv ropy v Saudskej Arábii, ktorá má najväčšie preukázané zásoby ropy na svete.

Geológ USGS Chris Schenk, šéf skupiny pracujúcej na správe o zásobách v oblasti Orinoka, uviedol, že odhady vychádzajú z toho, koľko ropy by mohlo byt využitej pomocou súčasných technológií. To však ešte neznamená, že by sa ťažba tejto ropy vyplatila. Výskumníci vychádzali čiastočne z údajov od venezuelskej štátnej ropnej firmy PDVSA, podľa ktorej by v povodí Orinoka mohlo byť až 1,3 bilióna barelov extra ťažkej ropy, nie všetku je však možné vyťažiť.

Udávaných 513 miliárd barelov je stredná hodnota rozpätia stanoveného výskumníkmi USGS, ktorá predstavuje 380 až 652 miliárd barelov. Vyťažiť by teda podľa nich bolo možné 40 až 45 percent zásob a časom by sa spolu so zlepšovaním technológií mohlo toto percento zvýšiť. Venezuelský geológ Gustavo Coronel však považuje tento odhad za veľmi optimistický. Pochybuje, že by výťažnosť mohla byť oveľa vyššia ako 25 percent. Podľa neho by sa navyše dalo pochybovať aj o tom, či by ťažba bola ekonomicky výhodná, teda aspoň v súčasnosti.

Venezuela má v súčasnosti najväčšie overené zásoby ropy mimo oblasti Blízkeho východu. Podľa vlády dosahujú 172 miliárd barelov. Stále však zaostáva za Saudskou Arábiou, ktorej zásoby predstavujú viac ako 260 miliárd barelov.

debata chyba