Časť dopravcov z UNAS prerušila protest, v Bratislave však pokračujú

Väčšina prepravcov z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) sa rozhodla prerušiť protest proti mýtnemu systému do pondelka, kedy by sa mali stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD, informoval zástupca únie Rudolf Páleš. Blokáda jednej z kľúčových tepien Bratislavy napriek tomu pokračuje, keďže ju nespokojní kamionisti odmietli opustiť. Ukončením protestov podmienil predseda vlády stretnutie s dopravcami.

08.01.2010 23:05
Kamióny blokujú Rožňavskú Foto:
Rad kamiónov na Rožňavskej ulici.
debata

„Väčšina dopravcov z UNAS prerušila do plánovaného pondelkového stretnutie s premiérom protest a stiahne sa z ciest, výnimkou sú kamionisti v Bratislave,“ povedal Páleš po večernom stretnutí dopravcov vo Zvolene. Upozornil, že v prípade nesplnenia požiadaviek budú protesty pokračovať; ich formu bližšie nespresnil.

Jeden z protestujúcich kamionistov v Bratislave Igor Borko potvrdil, že približne šesť desiatok jeho kolegov by malo na bratislavskej Rožňavskej ulici zostať aj počas víkendu.

Systém elektronického mýta funguje od 1. januára. Poplatky za jazdu po diaľniciach a ďalších vybraných cestách musia platiť vozidlá nad 3,5 tony aj autobusy. Mnohí autodopravcovia sa postavili proti mýtu, ktoré im vraj zvyšuje náklady. Žiadajú pozastavenie prevádzky mýta, prehodnotenie spoplatnených úsekov, zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, ako aj označenie úsekov podliehajúcich mýtu dopravnými značkami.

Ministerstvo dopravy v piatok prisľúbilo, že pripraví zmeny v systéme elektronického mýta. Niektoré spoplatnené úseky by sa mali rozdeliť na menšie časti, znížiť sa má tiež výška pokuty za nesprávne nastavenie palubnej jednotky. Čakanie kamionistov na mýtnu registráciu na hraniciach by malo skrátiť dočasné zavedenie potvrdení o úhrade mýta pre vodičov, ktorí cez Slovensko len prechádzajú.

debata chyba