Aj družstevníci si museli siahnuť na zárobky

Kedysi sa hovorilo, že dedina je jedna rodina. Núdza a kríza prinútili šetriť aj vidiek a mnohé poľnohospodárske družstvá ako už dávno nie.

14.12.2009 07:26
Vidiek, pole Foto:
Ilustračné foto
debata

V jednom z najväčších družstiev PD Devio v Nových Sadoch pri Nitre dokonca zdraželi obedy, na ktorých družstevníci nezvykli v minulosti šetriť.

„Museli sme si pritiahnuť opasky nie o jednu, ale o dve dierky, pretože všetko, čo sme vyrobili, sme v kríze predávali s obrovskou stratou,“ vysvetľuje predseda družstva Ivan Oravec. Dodáva, že keď nechceli vybiť stádo osemsto kráv a tritisíc ošípaných, museli šetriť na sebe. Mlieko sa predávalo tohto roku za facku, liter po 17 centov, a ošípané šli aj na bitúnok za výpredajovú cenu jedno euro za kilogram.

Diskutujte: Dostali ste vianočné odmeny alebo 13. plat?

Nízke tržby sa premietli aj do platov. Už počas jarných prác zarábali družstevníci o 10 až 15 percent menej ako rok predtým. Vzápätí sa zvýšila cena obedov o 15 percent. Jedlo tak paradoxne zdraželo tým, čo ho vyrábajú.

Družstvo, ktoré vlani dávalo prácu vyše dvesto ľuďom, v priebehu toho roka zoštíhlelo o 18 ľudí. „Ak sme chceli udržať ako–tak platy, museli sme urobiť nepopulárne rozhodnutie,“ hovorí predseda.

Za uplynulých jedenásť mesiacov si 195 členov novosadského družstva zarobilo priemerne mesačne po 675 eur (vyše 20–tisíc korún). „Akokoľvek sme sa snažili, zárobky v porovnaní s vlaňajškom klesli o päť percent,“ konštatuje predseda.

Na vianočné odmeny sa však peniaze našli. Prilepšenie je symbolické – tri percentá z desaťmesačného zárobku. Rádovo to bolo 200 eur (šesťtisíc korún). „Ľudia sa nadreli viac, ale na Ježiška sme nejaké peniaze dokázali odložiť. Roľníci si na Vianoce, nech bolo akokoľvek ťažko, vždy trošku dožičili. Chceme, aby ľudia mali pocit, že práca pre družstvo má predsa len trochu zmysel,“ uzavrel Ivan Oravec.

debata chyba