Dvetisíc gumárov vymenilo odmeny za udržanie miest

Jedna z najväčších fabrík, ktorá zrušila vianočné odmeny, je púchovský Continental Matador Rubber.

14.12.2009 07:05
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Podnik so súčasnými vyše 1 800 zamestnancami od jari opustilo vyše dvesto strojárov a hrozila strata miest aj pre ďalšie tri stovky gumárov. Odborový predák Vladimír Seko tvrdí, že ďalšiemu prepúšťaniu zabránili tým, že sa vzdali letných aj vianočných odmien.

Chápu zamestnanci, že kríza im zobrala odmeny?

Nie každý tomu rozumie. Je to pre nás veľmi nepríjemná situácia. Teraz sme atakovaní zamestnancami, aj keď dodatok o odmenách sme s vedením podniku podpísali ešte ku koncu jari tohto roka. Museli sme sa nároku na odmeny vzdať, inak hrozilo prepustenie ďalších 300 ľudí. Vo Francúzsku Continental už zatvára fabriku a my sme boli v Púchove vzhľadom na náklady tiež na odstrel. Lenže sme pochopili situáciu, ustúpili sme pri odmenách a tak sme sa zatiaľ udržali.

O koľko peňazí pracovníci prišli?

Letný dovolenkový príplatok sme mali pôvodne dohodnutý na 74 percent mzdy a vianočný na 100 percent mzdy. Bol by to pre ľudí slušný peniaz. Platy sa vlani priemerne pohybovali okolo 32–tisíc korún (1 060 eur). Tento rok však klesli, fabrika prešla rôznymi úspornými opatreniami, v niektorých mesiacoch sa robilo aj na 60 percent mzdy.

Dostať alebo nedostať tisíc eur pred Vianocami je rozdiel…

Veď ani ja som odmeny nedostal, nie je to ľahké. Prišla však hospodárska kríza, vyrába sa menej a tak sa musíme uskromniť. Kríza zasiahla celý svet a v Púchove nie sme pupkom sveta. Ja pracujem vo fabrike vyše 36 rokov a pamätám si aj horšie časy. Keď gumárne v 70. rokoch nemali odbyt, chodili sme k družstevníkom kosiť trávu a zberať zemiaky.

Ako to vidíte s platmi a odmenami na budúci rok?

Ideme práve do rokovaní o novej kolektívnej zmluve s tým, že na budúci rok chceme nárast platov aj obnovenie vymožiteľnosti vecí, ako sú napríklad letné a vianočné odmeny. Či sa bude fabrike a zamestnancom dariť, však bude závisieť od toho, ako sa bude vyvíjať nemecká ekonomika a hospodárstva iných štátov, kde má naša fabrika odbyt.

debata chyba