Makyta prepustí 650 ľudí, najmä šičky

Smutný vianočný darček, výpoveď z práce, dostalo v utorok vyše 650 zamestnancov púchovskej textilky Makyta. Odevná fabrika ohlásila hromadné prepúšťanie, jedno z najväčších v histórii Trenčianskeho kraja. Prepusteným začnú v decembri plynúť výpovedné lehoty a bez práce aj platov zostanú od februára alebo marca budúceho roka. Na cestu dostanú dva až tri platy.

04.11.2009 00:00
Makyta Púchov Foto:
debata

Textilku položilo zrušenie objednávok na autosedačky, pokles odbytu textilu a zvýšenie minimálnej mzdy. Najvážnejším dôvodom je skončenie výroby autosedačiek, čo znamená zánik celého jedného závodu. Makyta v ňom už 16 rokov vyrábala pre rakúsku firmu Eybl.

„Výroba sa sťahuje do Srbska a Maďarska. V Srbsku sú nevyťažené kapacity a nižšie zárobky – okolo 227 eur. Začína nám konkurovať aj Macedónsko, kde je priemerná mzda 220 eur,“ povedal Marián Vidoman, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Makyta Púchov. Na Slovensku je minimálna mzda tesne pod 300 eur v hrubom za mesiac.

Podľa Vidomana prispel k prepúšťaniu aj pokles objednávok odevnej konfekcie a zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku od Nového roka na 307,70 eura.

V Makyte pracujú najmä ženy, tvoria 92 percent zamestnancov, a vek väčšiny pracovníkov vo fabrike je 45 až 50 rokov. Medzi prepustenými je 179 žien na materskej dovolenke.

„Od decembra začne plynúť výpovedná lehota. Prepustení pracovníci dostanú peniaze tak, ako určuje Zákonník práce, podľa dĺžky odpracovaných rokov, teda dva až tri mesačné platy. Naďalej bude v Makyte pracovať viac ako 750 pracovníkov,“ dodal Marián Vidoman. Kolektívna dohoda nezaručovala žiadne financie navyše.

Podľa Jána Šumegu, riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Považskej Bystrici, sa po tomto prepustení nezamestnanosť v regióne výrazne zvýši. V súčasnosti je v okrese Púchov 8,2-percentná miera nezamestnanosti. Úrad nemá žiadne voľné miesta vhodné pre prepustených z Makyty.

„Nevieme, čo s nami bude. Nemáme šancu získať zamestnanie. Pre ženy okolo päťdesiatky nie je práca. Všade sa najskôr spýtajú, koľko máme rokov. Nad 45 neberú, aj keď to priamo do očí nepovedia,“ povedala 50-ročná Anna Klobušníková z Lúk pod Makytou, ktorá pracuje v závode na výrobu autosedačiek.

Jej kolegyňa, 32-ročná Miroslava Ižvoltová z Púchova, pracuje v závode už štrnásty rok. „Keď som sa dozvedela, že nás idú prepúšťať, vyvolalo to vo mne najskôr hnev, potom bezradnosť. Mám rodinu, jedno dieťa a teraz čakáme druhé. Je problém si nájsť v tomto regióne prácu. Zatiaľ som nehľadala, chystám sa na materskú,“ hovorí Alena Kutnárová z Púchova, ďalšia zo žien, ktorú postihlo hromadné prepúšťanie.

Považie bolo pred krízou regiónom s najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku. Firmy už mali problém zohnať zručných a skúsených pracovníkov, dokonca aj pomocných robotníkov. Teraz sa situácia zmenila. „Na začiatku krízy sme mali asi 1 200 nezames­tnaných, dnes ich je 6 500. Tempo rastu nezamestnanosti je najvyššie na Slovensku,“ spresnil Marián Mesiarik, riaditeľ novomestského úradu práce.

Podľa neho je to preto, lebo región bol aj je vysoko priemyselný. „Keď začal padať automobilový priemysel, nasledovali ho aj ďalšie odvetvia a rozvinutý priemysel trpel najviac. Dobrá správa v tejto situácii je, že firmy nezmizli úplne, sú pripravené na ďalšie podnikanie. Keď sa situácia začne otáčať, som presvedčený, že región pôjde zase rýchlo dopredu,“ zdôraznil Mesiarik.

Šičky zarábajú priemerne do 400 eur

  • V najväčšej slovenskej textilke Makyta Púchov pracuje v súčasnosti vyše 1 400 ľudí. Vedenie odmietlo uviesť, aké sú platy v podniku, podľa prieskumu spoločnosti Trexima šičky na Slovensku zarábajú tesne pod 400 eur (12-tisíc korún) za mesiac.
  • Priemerný zárobok v textilnom a odevnom priemysle na Slovensku dosahuje 432 eur (13 014 korún) v hrubom za mesiac.
  • O prácu príde spolu 654 ľudí. Prepúšťanie sa dotkne závodov v Púchove, kde prepustia 414 zamestnancov, a v Bytči, kde o prácu príde 240 zamestnancov.
  • Prepúšťanie sa nedotkne závodu v Námestove, kde pracuje asi 200 zamestnancov.
  • Nezamestnanosť v okresoch Púchov, Nové Mesto nad Váhom či Považská Bystrica, teda v okresoch, odkiaľ dochádzalo najviac šičiek, narástla za rok takmer trojnásobne. Bez práce je 8 až 13,5 percenta obyvateľstva schopného pracovať.
debata chyba