Fico: Rozpočet bude chrániť ľudí. Peniaze pritečú z eurofondov

Rozpočet na ochranu ľudí - tak charakterizoval premiér Robert Fico návrh rozpočtu na rok 2010. Odmietol výtky, že štát nešetrí. Zvýšené výdavky chce kryť z eurofondov.

29.09.2009 16:24 , aktualizované: 17:32
Ján Počiatek a Robert Fico Foto:
Minister financií Ján Počiatek (vľavo) a premiér Robert Fico.
debata

Podľa Fica ministerstvá významne zoškrtajú svoju spotrebu o viac ako 23 miliárd slovenských korún. Štát ráta s oveľa vyšším využitím peňazí z eurofondov, podľa plánu by malo z týchto zdrojov pritiecť v roku 2010 na Slovensko približne 3,5 miliardy eur. Preto považuje za nepravdivé informácie, že vláda nebude šetriť.

„Nespájajte peniaze z Európskej únie s tými, ktoré máme z rozpočtu, z daní,“ uviedol Fico. Zvýšenie navrhovaných výdavkov o viac ako dve miliardy eur oproti tohtoročným spája so zvýšením prílevom európskych peňazí.

Vláda chce udržať sociálny štandard. Podľa Fica o tom svedčia tri hlavné priority rozpočtu – zdravotníctvo, sociálne veci a školstvo. Tieto kapitoly rátajú s nárastom finančných prostriedkov v budúcom roku. Premiér uviedol, že dôchodky budú valorizované, ako aj ďalšie sociálne dávky. Zostane podpora hypoték pre mladých a rozpočet ráta aj so zavedením mladomanželských pôžičiek. Valorizovať sa majú aj platy zamestnancov štátu a verejnej správy, najviac u učiteľov – tam by mal byť nárast o 2,3 percenta, pričom ministerstvo školstva má podľa premiéra dostať ešte ďalšie peniaze, ktoré by mohlo na platy učiteľov použiť, čím by mohli stúpnuť o tri percentá. O percento sa majú zvýšiť napríklad platy vojakov, policajtov či colníkov.

Premiér odmietol, že vláda krajinu zadlžuje. Na konci tohto roku bude dlh na úrovni 33 percent hrubého domáceho produktu, uviedol a vyzval médiá, aby porovnali Slovensko s inými krajinami, ktoré majú oveľa vyššie zadlženie. Podľa neho v budúcom roku nastane konsolidácia verejných financií. V tomto roku by mal byť deficit na úrovni 6,29 percenta HDP a v budúcom roku je plánovaný 5,5 percenta HDP.

V absolútnych číslach by mal deficit v roku 2010 dosiahnuť výšku 3,75 miliardy eur. Príjmy štátu by mali dosiahnuť 12,53 miliardy eur (o 4,5 percenta menej ako v tomto roku) . Výdavky by mali stúpnuť o 15,22 percenta na 16,28 miliardy eur.

Premiér je po nedávnom rokovaní koaličnej rady presvedčený, že v stredu vláda rozpočet schváli a prejde neskôr aj v parlamente.

debata chyba