Slovensko ustúpilo Ukrajine, vyplo skener na hranici

Slovensko ustúpilo tlaku Ukrajiny a vyplo skenovacie zariadenie na kontrolu nákladných vlakov. Pre údajne zdraviu nebezpečný skener Ukrajinské železnice zastavili v utorok všetky nákladné vlaky, prechádzajúce cez priechod Maťovské Vojkovce, informoval v stredu hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurikovič. Výpadok v zásobovaní ohrozoval najmä hutnícku spoločnosť U. S. Steel Košice.

19.08.2009 11:47 , aktualizované: 19:10
Nákladný vlak, autá, železnica, koľajnice, vagón Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ministerstvo financií dalo ešte v utorok pokyn na vypnutie skeneru, v stredu pripravila Colná správa list s informáciou pre ukrajinskú stranu,“ uviedol Jurikovič. Ukrajina po vypnutí skenera obnovila prepravu v stredu po 18.00 h.

O probléme v stredu rokovala vláda, ktorá schválila vypnutie skenovacieho zariadenia na odhaľovanie napríklad pašovaného tovaru či nelegálnych migrantov. Rozhodnutie vlády o dočasnom vypnutí skenera platí do predloženia podkladov a dokumentácie skenera a do akceptácie takého zariadenia ukrajinskou stranou. Ide o jedno z dvoch opatrení na urýchlenie riešenia krízovej situácie na železničnej pohraničnej priechodovej stanici Maťovce.

Vypnutie skenera dostal za úlohu minister financií Ján Počiatek. Kabinet zároveň schválil aj opatrenie na podniknutie okamžitých krokov na diplomatickej úrovni s cieľom vyriešiť vzniknutú situáciu v Maťovciach. Za to je zodpovedný minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, vládu má informovať o doriešení krízovej situácie do 26. augusta.

Podľa ministra financií Jána Počiatka Slovensko skener dočasne vypne, aby nedochádzalo k veľkým hospodárskym škodám. Na štvrtok však avizoval zasadnutie skupiny, v ktorej budú aj zástupcovia ministerstva zahraničných vecí, ktorá sa má problémom urýchlene zaoberať.

„Z ukrajinskej strany dochádza k dezinterpretácii aj banálnych údajov,“ vyhlásil Počiatek a dodal, že to vyzerá skôr tak, že tieto aktivity smerujú k niečomu inému než k odstráneniu technologických nedostatkov na slovenskej strane. „Všetky merania ukazujú, že skener je plne funkčný a zodpovedá normám Európskej únie,“ povedal minister financií.

Po vypnutí skenera a obnovení železničnej nákladnej dopravy s Ukrajinou cez priechod v Maťovciach sa budú vlaky prehľadávať ručne, uviedol minister dopravy Ľubomír Vážny

Pre Slovensko je podľa Vážneho nevýhodné vypnutie skenera v Maťovciach z hľadiska ochrany schengenského priestoru. „Budeme sa snažiť ho zapnúť čo najskôr alebo prispôsobiť jeho parametre,“ povedal ďalej Vážny

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek označil spor s Ukrajinou za umelý problém, ktorý vyprovokovala ukrajinská strana. „Skôr si myslím, že colná správa je ovplyvňovaná na ukrajinskej strane skupinami, ktorým tento systém skenerov nevyhovuje,“ uviedol.

Ak by sa situácia na železničnom hraničnom priechode s Ukrajinou v Maťovciach urýchlene nevyrieši, Slovensku hrozila strata na nerealizovanej preprave tovarov do konca roka vo výške viac ako 35 miliónov eur.

Zastavenie dopravy ohrozovalo najmä prevádzku spoločnosti U. S. Steel Košice. Tá už upozornila, že situácia je pre spoločnosť neakceptovateľná. Železnou rudou z Ukrajiny sú však zásobované aj oceliarne v Rakúsku a Česku, uhlím napríklad Tepelná elektráreň Vojany.

debata chyba