Poľsku a Slovensku sa darí lepšie ako ich susedom, tvrdí Rumun

Poľsku a Slovensku sa počas krízy darí lepšie ako ich susedom, tvrdí rumunský analytik. Slovensko vraj zostalo konkurencieschopné udržaním relatívne nízkych platov.

16.08.2009 13:48
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým krajiny západnej Európy sa podľa analytikov začínajú dostávať z recesie, ekonomický pokles zasiahol väčšinu strednej a východnej Európy aj napriek niektorým optimistickým náznakom.

„Ozdravenie východnej Európy z recesie bude pomalé, avšak začínajú sa už objavovať pozitívne náznaky.“ uviedol rumunský analytik Bogdan Baltazar. Ako ďalej naznačil, ekonomická kontrakcia v takmer celom regióne bola v období troch mesiacov do júna menej prudká ako v prvom kvartáli. Jedinou výnimkou bola Litva, kde sa ekonomika prepadla v druhom štvrťroku o 12,3 percenta, pričom v prvom poklesla len o 10,2 percenta.

Na druhej strane, Česká republika minulý týždeň oznámila, že sa vymanila z recesie, keď zaznamenala v druhom kvartáli medzimesačný rast o 0,3 percenta. „Na dno sme siahli už v prvom kvartáli tohto roka.“ uviedla pražská analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Slovensku sa darilo ešte viac, keď v sledovanom období ekonomika posilnila medzimesačne o 2,2, najmä vďaka šrotovému v najväčších automobilových exportných trhoch krajiny. Analytik slovenskej Tatra Banky Juraj Valachy uviedol, že ekonomické výsledky prekonali očakávania. „Sú dobrou správou v súlade s dobrými správami, ktoré zaznamenávame v Nemecku a Francúzsku.“ uviedol Valachy. V medziročnom porovnaní však ekonomika Českej republiky oslabila o 4,9 percenta a slovenská o 5,3 percenta.

Oficiálne štatistické údaje poukázali, že ekonomiky Maďarska a Rumunska poklesli o 2,1 percenta, resp. 1,2 percenta, keď v prvom štvrťroku ešte klesali o 2,6 percenta, resp. 4,6 percenta. Nemecko a Francúzsko informovali, že medzimesačne ich ekonomiky posilnili v druhom štvrťroku o 0,3 percenta, kým ekonomika eurozóny oslabila len o 0,1 percenta, čo bolo menej ako sa očakávalo. Podľa ekonómov je situácia v strednej a východnej Európe rôznorodá.

Dochia: Slovensko zostalo konkurencieschop­ným

„Poľsku a Slovensku sa darí lepšie ako ich susedom. Najhoršiu situáciu zažívajú pobaltské krajiny, pričom Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko sa pohybujú niekde v strede,“ uviedol rumunský analytik Aurelian Dochia.

Slovensku sa podľa Dochia podarilo „zostať konkurencieschop­ným“ udržaním platov na relatívne na nízkej úrovni, čo bolo súčasťou snáh krajiny dostať sa do eurozóny.

O Poľsku analytik povedal, že ťažilo zo solídneho ekonomického základu, a taktiež veľký domáci trh pomáha vyvážiť prepad v exporte. Poľsko predpovedá v tomto roku rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1 percento, čím by sa stalo v čase krízy absolútnou pozitívnou výnimkou. Medzinárodný menový fond (MMF) je však pesimistickejší a uviedol, že ekonomika Poľska pravdepodobne klesne o 0,7 percenta.

Bulharsko a Rumunsko čelia veľkým rozpočtovým ťažkostiam a majú problémy vyplácať mzdy a dôchodky. V snahe udržať vyvážený rozpočet, Bulharsko oznámilo opatrenia na zníženie verejných výdavkov o 15 percent a zníženie colných podvodov v záujme zvýšenia príjmov. Rumunsko chce zase znížiť deficit verejných financií o 0,3 percenta HDP prinútením štátnych zamestnancov, aby si vzali 10 dní neplateného voľna.

Aj napriek náznakom optimizmu v regióne je podľa analytika Baltazara ešte priskoro hovoriť o ozdravení, avšak predpovede na nasledujúce mesiace naznačujú spomaľovanie prepadu, keď kríza klesá na dno.

debata chyba