Tomi Tour nechal doma 14-tisíc dovolenkárov

Približne 14-tisíc ľudí si kúpilo dovolenku v skrachovanej cestovnej kancelárii Tomi Tour, ale za oddychom neodíde. Informoval o tom server iDnes. cz s odvolaním sa na obchodného riaditeľa firmy Václava Fischera.

24.07.2009 11:14
Tomi Tours Foto:
Tomi Tours
debata

Slovenská Union poisťovňa, v ktorej je Tomi Tour poistená proti úpadku, číslo nepotvrdila. Podľa servera si zájazd kúpilo, ale na dovolenku nestihlo odísť 11 735 dospelých a dohromady 2 195 detí.

Za dovolenku pritom vyplatili okolo 6,2 milióna eur (187 miliónov korún). „To číslo sa ešte môže zmeniť, pracovníci Tomi Tour to ešte kontrolujú. Ale nemala by to byť zásadná zmena,“ povedal Fischer. Poisťovňa by mala výdavky ľuďom preplatiť a rovnako by mala zaistiť aj návrat ľudí z pobytov, na ktoré odleteli ešte pred minulotýždňovým pádom cestovky.

Cestovná kancelária bola v prepočte poistená na zhruba 9,2 milióna eur (277 miliónov korún). Balík by tak mal podľa Fischera bezproblémovo stačiť na vyplatenie sto percent ceny zájazdu. Peniaze však ľudia nedostanú za Tomi Card, kúpou ktorej si za 35 eur zaistili väčšie zľavy.

V súčasnosti Union Poisťovňa zabezpečuje prepravu klientov, ktorí vycestovali pred 17. júlom, keď bol vyhlásený úpadok. Domov sa už vrátili tri štvrtiny ľudí z celkovo vyše tritisíc dovolenkárov. Poisťovňa zaistila 11 autobusov z Talianska a Chorvátska späť do vlasti a 14 lietadiel pre klientov z 10 destinácií Európy a Severnej Afriky. Prepravu ďalších klientov zabezpečuje poisťovňa priebežne. Posledné lietadlo so 114 klientmi Tomi Tour z egyptskej Taby s medzipristátím v Šarm aš- Šajchu je plánované na pondelok 27. júla s príletom do Prahy krátko pred polnocou.

Následne príde na rad odškodnenie spomínaných 14-tisíc klientov, ktorí nestihli vycestovať. Poisťovňa vyzýva všetkých dovolenkárov Tomi Tour, ktorí majú u nej zakúpený zájazd, ale dosiaľ naň nevycestovali, aby si písomne uplatnili v Union poisťovni nárok na poistné plnenie, a to najneskôr do dvoch mesiacov od termínu, keď mal byť zájazd skončený.

Tretinovým majiteľom českej Tomi Tour Praha je nemecká Tomi Tour a dvojtretinovým Lubomír Popelář z Prahy. Slovenskú pobočku plne vlastní nemecká spoločnosť Tomi Tour. Bývalý český senátor Václav Fischer je podľa dostupných informácií marketingovým riaditeľom nemeckej Tomi Tour.

debata chyba