Až dva poplatky spravia z práčky recyklovateľný odpad

Na cenovkách pri elektrospotrebičoch bude od jesene uvedená cena výrobku a dva recyklačné poplatky, ktoré ju zvýšia o 10 až 20 percent. Predajcovia budú sumy rozdeľovať, aby ľudia videli, za čo platia, povedal v rozhovore Štefan Dobák, predseda predstavenstva spoločnosti SEWA, ktorá zabezpečuje zber a zhodnotenie elektroodpadu pre približne tristo výrobcov a dovozcov.ano

02.07.2009 12:42
Recyklácia Foto:
Recyklácia
debata

Ľudia už v súčasnosti platia v cene chladničky alebo práčky recyklačný poplatok. Na čo je potrebný ďalší?

Súčasný poplatok slúži na recykláciu starých elektrospotrebičov, keďže výrobcovia a dovozcovia musia vyzbierať a zhodnotiť určené množstvo elektroodpadu. Táto povinnosť im zostáva aj naďalej po utorňajšom schválení novely zákona o odpadoch. Navyše parlament zaviedol aj povinnosť odvádzať ďalší príspevok, tentoraz do Recyklačného fondu za každý kilogram z výrobkov uvedených na trh. Čiže celková suma určená na recykláciu výrobku sa teda zvýši.

Zdraženie tovarov bude jednorazové alebo postupné?

Bude to jednorazové zvýšenie cien od septembra. Na každom výrobku začneme uvádzať, kam idú peniaze z jeho ceny. Na tovare bude napísané, aký je súčasný poplatok na recykláciu, ktorí sa platí aj teraz, a koľko zaplatia navyše ako príspevok do Recyklačného fondu.

Čo si od takéhoto uvádzania cien na výrobkoch sľubujete?

Spotrebiteľ musí byť informovaný o tom, za čo platí. Má na to plné právo. Zákazníci sú zároveň voličmi, ktorí si vybrali poslancov Národnej rady, a tá zavedenie nových recyklačných poplatkov, ktoré zdvihnú ceny tovarov, schválila.

Nemôžu si výrobcovia a predajcovia odpočítať recyklačné poplatky z marží?

Marže sa napríklad pri výpočtovej technike pohybujú na dva a pol až troch percentách. Nedá sa z toho zaplatiť 10–percentné zvýšenie poplatkov na recykláciu. Okrem toho firma, ktorá vyrába chladničky, má príjem len z predaja chladničiek. V skutočnosti to zaplatí aj tak spotrebiteľ.

debata chyba