Recyklácia zdraží všetko zabalené

Chladnička drahšia o 65 eur, práčka o 17 eur, vysávač o tri eurá a balené potraviny plus 10 percent. To je cena za recykláciu, ktorú budú musieť ľudia zaplatiť z vlastného vrecka. Poslanci v stredu nariadili cez novelu zákona o odpadoch výrobcom a dovozcom tovarov odvádzať ekologické poplatky do Recyklačného fondu. Tí sa ich chystajú premietnuť v cenách na pultoch.

02.07.2009 07:02
Recyklácia - zdražovanie Foto:
Recyklácia - zdražovanie
debata

„Pri kúpe 60-litrovej chladničky dnes zaplatí spotrebiteľ recyklačný poplatok vo výške 16,6 eura (500 korún). Od septembra si Recyklačný fond vypýta približne 56 eur (1 680 korún). Poplatok sa tak bude musieť zvýšiť o 40 eur,“ povedal Peter Valent, prevádzkový riaditeľ združenia Envidom, ktoré zabezpečuje zber a recykláciu elektroodpadu.

Diskutujte: Ste ochotní akceptovať zvýšenie cien, ak sa vďaka tomu zlepší recyklácia odpadu?

Firmy v súčasnosti platia do Recyklačného fondu iba v prípade, že si nesplnili presne určené limity na zber a spracovanie odpadu, ktoré sa odvíjajú od počtu predaných výrobkov. Náklady na recykláciu potom rozpočítajú do poplatkov, ktoré v tovaroch zaplatia spotrebitelia. Novela však zavádza povinnosť platiť do recyklačného fondu za každý výrobok uvedený na trh, teda aj v prípade, ak si firma splní predpísaný limit.

„Nie je možné vyzbierať sto percent z toho, čo sa predá. Odpadom sa stávajú v priemere 21-ročné chladničky. Takže zbierame to, čo sa predávalo pred dvadsiatimi rokmi, čo bolo polovičné množstvo v porovnaní s dnešným predajom,“ dodal Valent.

O koľko zdvihnú ceny výrobkov nové recyklačné poplatky
poplatok za doteraz po novom **zvýšenie ceny ***  
televízor 10,64 € (320 Sk) 58,09 € (1 750 Sk) +12,9 %  
chladnička, mraznička 16,60 € (500 Sk) 65,50 € (1 973 Sk) +20 %  
práčka 4,98 € (150 Sk) 17,66 € (532 Sk) +13,6 %  
osobný počítač 4,72 € (142 Sk) 24,90 € (750 Sk) +5 %  
náradie a nástroje 0,33 € (10 Sk) 2,66 € (80 Sk) +8,3 %  
vysávač 0,80 € (24 Sk) 3,02 € (91 Sk) +5,9 %  
svietidlá 0,17 € (5 Sk) 6,64 € (200 Sk) +22,1 %  
* zvýšenie ceny je orientačné a závisí od hmotnosti spotrebiča

Výrobcovia vypočítali, že novela zákona im prinesie zvýšené náklady vo výške 100 miliónov eur (tri miliardy korún) ročne. Z toho asi 14 miliónov eur (421 miliónov korún) pripadne na výrobcov všetkých zabalených výrobkov, potravín alebo drogériového tovaru. Zvýšenie cien sa tak dotkne nielen elektrospotrebičov, ktoré sa samy musia recyklovať, ale aj všetkých zabalených tovarov.

Potravín by sa zdraženie malo dotknúť až od januára. Poslanci totiž pozmeňovacím návrhom posunuli účinnosť novely pre obaly. Potravinári očakávajú navýšenie cien do desať percent.

„Najviac stúpnu recyklačné poplatky tetrapakových obalov. Pri sklených fľašiach či pohároch by mal byť nárast najmenší,“ povedal Miroslav Jurkovič zo združenia Slicpen. Mlieko a džúsy by tak mali zdražieť najvýraznejšie. Ovocie v sklených pohároch či nápoje vo fľašiach pocítia vyššie recyklačné poplatky najmenej.

Jediné, čoho by sa zdraženie nemalo dotknúť, je pečivo, ktoré sa predáva nezabalené. Ovocie a zelenina sa síce tiež predávajú bez obalov, recyklačné poplatky sa však platia za kartónové škatule, v ktorých sa privážajú do obchodov.

Recyklačný fond považuje informácie o zdražovaní za strašenie ľudí výrobcami. „Vybrané poplatky do pôjdu Recyklačného fondu, kde je zo zákona istota, že sa použijú iba na účely súvisiace s recykláciou. Kolektívne systémy tak robia iba do výšky predpísaných limitov,“ uviedol fond v stanovisku.

Chystáte sa narýchlo kupovať elektrospotrebiče ešte pred ich zdražením?

Stanislav Schmögner, 50-ročný elektrotechnik
Čítal som už o tom. Nákup elektrospotrebičov síce zatiaľ neplánujem, ale zvyšovanie cien mi prekáža. Najmä ak si budem chcieť niečo kúpiť neskôr.

Štefánia Sališová, 65-ročná dôchodkyňa
O zvyšovaní cien som už počula. Nákup však teraz narýchlo neplánujem. Ak je to v záujme ekológie, tak si počkám. A keď bude treba, kúpim si a ochotne zaplatím aj viac. Teda dúfam, že je to v záujme ekológie a nie z nejakých iných, finančných dôvodov.

Eva Račická, 47-ročná kontrolórka
Zatiaľ som o zvyšovaní cien nepočula, ale nakupovať do septembra neplánujem. Budem sa riadiť svojou finančnou situáciou. Zatiaľ mám všetko funkčné. To zdražovanie je však predsa len vysoké."

Ivan Bobáň, 54-ročný prevádzkar pekárne
Zatiaľ som nákup elektrospotrebičov neplánoval a zostanem pri tom. Hoci som podrobnosti zdražovania zachytil letmo, takéto radikálne zvýšenie cien sa mi zdá nehorázne.

debata chyba