PwC: Slovensko je zaujímavé pre investorov

Slovensko je najatraktívnejšou investičnou destináciou v sektore služieb spomedzi rozvíjajúcich sa ekonomík. Vyplýva to z tohtoročnej aktualizácie štúdie spoločnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) s názvom EM20 Index, ktorý sleduje investičné riziko na rozvíjajúcich sa trhoch v oblasti výroby a služieb.

14.05.2009 16:21
debata

"Najmarkantnejšie zlepšenie v oblasti služieb vykázalo Slovensko, Čína a India. Slovensko a Čína, ktoré teraz okupujú prvé a siedme miesto, zaznamenali pokles rizikovej prirážky krajiny oproti mnohým ostatným rozvíjajúcim sa trhom.

Slovenský posun v indexe služieb tiež odzrkadľuje relatívnu politickú stabilitu a tiež prognózy rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa," konštatuje sa v správe PwC. Práve zvyšovanie HDP na obyvateľa je pritom podľa materiálu jedným z najdôležitejších ukazovateľov atraktivity pre podnikanie na trhu služieb so zameraním na domáci sektor.

Podľa PwC pritom s výnimkou Čile a Slovenska všetky posudzované krajiny majú v súčasnosti nižšiu predpokladanú návratnosť investícií, ako ešte v júni minulého roka. Návratnosť investícií totiž vplyvom hospodárskej krízy v mnohých krajinách výrazne poklesla, čo potvrdzujú aj výsledky prieskumu PwC.

„V podstate náš model naznačuje, že zhruba polovica krajín z tejto aktualizácie by mohla produkovať zápornú návratnosť investícií,“ konštatuje spoločnosť. V minuloročnej riadnej štúdii PwC z júna pritom Slovensko bolo podľa investičnej atraktívnosti v sektore služieb spomedzi rozvíjajúcich sa trhov na šiestom mieste.

Čo sa týka atraktívnosti investovania v oblasti priemyslu je Slovensko v súčasnosti podľa PwC v rebríčku siedme, pričom v minulom roku sa do prvej dvadsiatky medzi rozvíjajúcimi sa krajinami ani nedostalo.

Najatraktívnejšou krajinou pre investovanie v oblasti priemyslu je pritom podľa aktuálneho prieskumu PwC Čile pred Bulharskom a Malajziou. Spoločnosť PwC pristúpila na aktualizáciu svojho rebríčka EM20 Index predovšetkým kvôli rapídne sa meniacim podmienkam v súvislosti s finančnou a hospodárskou krízou. Dôležitosť poznania miery rizika pri investovaní je totiž podľa PwC v čase krízy ešte dôležitejšia, ako v časoch konjunktúry.

debata chyba