Mikloš o kríze: Nemôžeme už strácať čas, rozpočet mal byť zmenený

Štátny rozpočet sa mal dávno revidovať, uviedol opozičný poslanec Ivan Mikloš v online debate. Podľa neho sa už premeškal čas na zníženie daní, ktoré predtým opozícia navrhovala.

14.05.2009 07:00 , aktualizované: 12:11
Mikloš Foto:
Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš
debata

Vláda a opozičné strany majú rozdielny pohľad na krízu, zmierňovanie jej dopadov a hľadanie schodných riešení. Opozícia vytýka vláde mrhanie peňazí a neefektívnosť. Podľa Mikloša štát kvôli opatreniam súčasnej vlády už prišiel alebo príde na predražených tendroch a štátnych zákazkách o takmer 80 miliárd korún (2,656 mld. eur). Výkonnosť slovenského hospodárstva podľa SDKÚ klesá rýchlejšie ako v susedných krajinách. Opozícia sa sťažuje, že koalícia ignoruje jej návrhy opatrení, pričom tie vládne považuje za neúčinné. Z rady pre hospodársku krízu stiahla svojho jediného zástupcu.

Podľa Ivana Mikloša je nevyhnutné nestrácať čas. Povedal to v online debate s čitateľmi servera Pravda.sk. „Už dávno sa mal revidovať rozpočet, zreálniť, teda znížiť príjmy, znížiť výdavky zrušením, alebo znížením všetkých položiek, ktoré nie sú nevyhnutné a zároveň zaviesť opatrenia, ktoré by krátkodobo zmiernili dopady krízy, ale najmä pomohli budúcemu rastu ekonomiky. Za strategické impulzy pre rozvoj ekonomiky považujeme najmä riešenie odvodov, čerpanie eurofondov, zastavenie plytvania, zmena zákonníka práce a rozvoj poznatkovej ekonomiky. Okrem toho je potrebná silnejšia podpora strednej vrstvy a rodín,“ uviedol. 

Opozičná predstava ráta aj s dočasným zvýšením deficitu, neskôr by však mal nasledovať rýchly rast. „Nami navrhované opatrenia by síce deficit dočasne zvýšili, ale umožnili by rýchlym rastom ekonomiky po skončení krízy tento dočasne zvýšený deficit riešiť. Politika dnešnej vlády taktiež povedie k rastu deficitu, ale bez vytvorenia podmienok na vysoký a udržateľný rast v budúcnosti a teda aj na budúce zníženie deficitu,“ dodal Mikloš.

V súčasnosti opozícia podľa Mikloša nenavrhuje zníženie rovnej dane, lebo sa vraj premeškal vhodný čas. Tvrdí však, že financovať služby štátu možno aj pri nízkom daňovom a odvodovom zaťažení. „Financovanie verejných služieb je možné pri rozumnej politike aj pri nízkom daňovom a odvodovom zaťažení,“ uviedol.

Koalícia výtky opozície odmieta. Podľa ministra financií Jána Počiatka je na tom počas krízy Slovensko oveľa lepšie ako mnohé ďalšie štáty Európskej únie a poukazuje na prognózu Európskej komisie, ktorá predpovedá Slovensku hospodárske zotavenie už v budúcom roku, pričom by malo byť v prvej trojke najviac rastúcich krajín.

Debatovali ste s Ivanom Miklošom o situácii na Slovensku z pohľadu opozičného politika a ekonóma.
Prečítajte si odpovede na otázky čitateľov

Pravda.sk ponúkla priestor v online rozhovore aj ministrovi financií Jánovi Počiatkovi. Redakcia čaká na jeho odpoveď.

debata chyba