Počiatek: Štát hospodári efektívnejšie ako za Dzurindu

Minister financií Ján Počiatek odmietol tvrdenia predstaviteľov opozičnej strany SDKÚ-DS o neefektivite vlády a plytvaní. Čísla podľa neho hovoriaia, že štát sa v hospodárení zlepšuje.

13.05.2009 16:54 , aktualizované: 17:17
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša vládna koalícia plytvá miliardami. Strana zverejnila zoznam, podľa ktorého opatrenia vlády znamenajú pre štát stratu viac ako 2,6 miliardy eur. Počiatok to označil za „popletený a pomiešaný zoznam“, ktorý „nesúvisí s rokom 2008 ani rokom 2009“, ale sú v ňom zhrnuté čísla, ktoré „nemajú vypovedateľnú hodnotu“ a ťažko sa ne reaguje.

Niektoré tvrdenia opozičných politikov, napríklad o nezamestnanosti alebo verejnom dlhu, považuje za zavádzanie. Zo štatistík podľa ministra vyplýva, že v roku 1999 bola zamestnanosť na úrovni 16,2 percenta a na začiatku roka 2006, keď predošlá vláda končila, bola tiež 16,2 percenta, takže žiadne zvýšenie zamestnanosti sa za bývalej vlády neudialo, tvrdí.

Čísla podľa Počiatka hovoria, že štát sa ako celok v hospodárení zlepšuje. Výdavky na prevádzku štátu (z ktorých sú vyňaté mzdy a zákonom stanovené platby) sú na úrovni 56 miliárd Sk, pričom podľa neho v poslednom roku fungovania vlády Mikuláša Dzurindu v roku 2005 boli na úrovni 57 miliárd Sk. Napriek zvýšeniu cien od roku 2005 sú nižšie ako za predošlej vlády, uviedol. „Tak o akom mrhaní sa dá hovoriť?“ položil rečnícku otázku Počiatek.

Vnútorné parametre slovenskej ekonomiky sa za súčasnej vlády vylepšovali, povedal Počiatek. Ako príklad uviedol zadlženosť štátu, ktorá bola v roku 2005 voči hrubému domácemu produktu nad 34 percentami, vlani verejný dlh klesol na 27,6 percenta a v roku 2009 je prognózovaný na 31,4 percenta. To je podľa neho napriek zvýšeniu kvôli svetovej kríze nižšie číslo než mala predošlá vláda. „Dlh je uprataný a jeho štruktúra je veľmi dobrá,“ dodal Počiatek.

Slovensko je podľa ministra v dobrej kondícii, patrí medzi krajiny, ktoré nepotrebuje pomoc od medzinárodných inštitúcií ako iné krajiny a vyhliadky na rok 2010, ktoré prognózuje Európska komisia, sú priaznivé. Ekonomiku však poznačil pokles dopytu a prepad exportu. „Treba si uvedomiť, že čelíme najväčšej svetovej kríze od II. svetovej vojny,“ povedal Počiatek.

Považuje od opozície za neférové, že hoci tvrdí, že prerozdeľovanie štátu by sa malo ešte zmierniť, sľubuje zároveň lepšie služby – napríklad vyššie platy učiteľom.

„Táto rovnica takto nefunguje. Nech priznajú, že budeme mať nižšie dane a budeme menej prerozdeľovať, ale pritom nebudu kvalitnejšie služby, a občan, plať si. Ak sa to občanovi páči, nech za tým ide. Ale bude si platiť za každú službu – školstvo, zdravotníctvo. Ak sa to občanom bude páčiť, tak si vyberú túto alternatívu. My ponúkame inú,“ uviedol Počiatek. Našou predstavou je budovanie sociálneho štátu, ktorý poskytuje bohaté služby občanovi, dodal minister.

Počiatek tvrdí, že sa nebráni žiadnemu zmysluplnému riešeniu, ktoré zníži neefektívnosť štátu. Nádej vkladá do zmeny štruktúry štátnej správy i počtu ministerstiev.

Aby sa vytvorili veľké úspory, je potrebné podľa ministra úplne zmeniť fungovanie štátnej správy a tieto zmeny podporiť kvalitným informačným systémom, ktorý úradníkov prinúti robiť iným spôsobom. Tieto procesy sa podľa neho začali a určite prinesú úspory.

debata chyba