Štát pôjde do vyšších deficitov

Ministerstvo financií navrhlo na najbližšie dva roky výrazné zvýšenie deficitu verejných financií oproti súčasným predpokladom. Štát by tak mohol míňať o stovky miliónov eur viac. Úrad v budúcich rokoch tiež predpokladá výpadok príjmov pre dopady krízy.

01.04.2009 19:07
debata

Na budúci rok by mal verejný schodok podľa návrhu východísk rozpočtu verejnej správy dosiahnuť 2,9 percenta výkonu ekonomiky, čo predstavuje oproti doterajšiemu odhadu nárast o 1,3 percentu­álneho bodu. Na rok 2011 ministerstvo navýšilo deficit o 1,4 bodu na 2,2 percenta hrubého domáceho produktu a o tri roky by krajina mala skončiť v schodku 1,7 percenta HDP.

„Vzhľadom na to, že na roky 2010 a 2011 je stanovený vyšší podiel schodku rozpočtu verejnej správy na HDP, dochádza napriek nižšej prognózovanej hodnote HDP k zvyšovaniu priestoru pre výdavky verejných financií,“ uviedlo ministerstvo v materiáli. Na budúci rok tak budú k dispozícii dodatočné zdroje vo výške 935,4 milióna eur (28,18 miliardy Sk) a v roku 2011 pribudne 1,16 miliardy eur (34,95 miliardy korún).

Materiál úradu však vychádza z februárovej prognózy vývoja ekonomiky, ktorá počíta s tohtoročným rastom ekonomiky o 2,4 percenta a jeho postupným zrýchľovaním v ďalších rokoch. Minister financií Ján Počiatek pritom dnes pripustil, že krajina môže v tomto roku vykázať záporný rast, pokiaľ sa prehĺbi hospodárska kríza v krajinách Európskej únie. Slovensko totiž veľkú časť svojej produkcie vyváža, a jeho výkonnosť tak priamo ovplyvňuje kondícia ekonomických partnerov.

Podľa Počiatka je tiež možné, že verejný schodok Slovenska v tomto roku presiahne plánovanú úroveň 2,08 percenta HDP a môže sa dostať nad tri percentá. Vlani hospodárenie verejnej správy skončilo podľa predbežných údajov v mínuse 2,19 percenta výkonu ekonomiky, čo je mierne lepší výsledok, než sa čakalo.

V uplynulých rokoch krajina verejný schodok znižovala, aby sa mohla stať členom eurozóny. Podmienkou zavedenia eura je pokles deficitu pod tri percentá HDP. Ministerstvo tiež pripustilo, že vyrovnané hospodárenie verejných financií, ku ktorému by sa mali štáty Európskej únie približovať, dosiahne Slovensko neskôr.

„Zvýšenie deficitu tak odsúva pôvodný fiškálny cieľ v podobe vyrovnaného rozpočtu verejnej správy na neskoršie obdobie,“ uviedol úrad, termín však v materiáli nespresnil. Ešte v januári ministerstvo financií očakávalo, že verejná správa, ktorá okrem hospodárenia štátneho rozpočtu zahŕňa aj rozpočty obcí či niektorých fondov, skončí s vyrovnaným výsledkom v roku 2012. Svoj predchádzajúci odhad pritom už vtedy posunulo o rok.

debata chyba