Počiatek: Schodok by mohol prekročiť tri percentá

V prípade prehĺbenia svetovej hospodárskej krízy by deficit verejných financií Slovenska mohol v tomto roku prekročiť trojpercentnú hranicu oproti plánovaným 2,08 percenta hrubého domáceho produktu. Po rokovaní vlády v stredu to pripustil minister financií Ján Počiatek.

01.04.2009 16:04
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata

Vlani verejný schodok dosiahol podľa predbežných údajov ministerstva 2,19 percenta výkonu ekonomiky, čo je lepší výsledok, než vláda plánovala.

Trojpercentná úroveň schodku verejných financií je limitom pre vstup do eurozóny, do ktorej sa Slovensko začlenilo od januára. Štáty by tiež mali deficit postupne znižovať a dospieť k vyrovnanému hospodáreniu. Ešte v januári ministerstvo financií predpokladalo, že vyrovnaný rozpočet verejných financií bude v roku 2012. Predchád­zajúci odhad tak posunulo o rok.

„Budeme sa snažiť urobiť všetko pre to, aby sme túto hranicu neprekročili. Ale môže nastať teoreticky situácia, ktorá by spôsobila aj prekročenie tohto limitu,“ povedal Počiatek.

Pod horšie výsledky sa podpíše kríza, v dôsledku ktorej klesá výkonnosť hospodárstva a príjmy štátu. Slovensko totiž väčšinu svojej produkcie vyváža do zahraničia, kde však prepadol dopyt po tovaroch. Premiér Robert Fico aj zástupcovia centrálnej banky už pripustili, že krajina by v tomto roku mohla vykázať záporný hospodársky rast; nové prognózy však zatiaľ nezverejnili. Pokles výkonu ekonomiky je možný aj podľa Počiatka. „Ak Európska únia dohospodári s prepadom päť percent, tak je možné, že aj u nás bude prepad o nejaké číslo,“ poznamenal minister. Aktuálne vláda aj centrálna banka očakávajú viac ako dvojpercentný rast.

Napriek tomu, že predstavitelia Európskej únie v minulosti presadzovali postupné znižovanie verejného schodku členských štátov, v súčasnosti sú podľa Počiatka ústretovejší. „Mám pocit, že dnes vzhľadom na situáciu v iných krajinách, kde niektoré krajiny aj eurozóny budú možno dosahovať dvojciferné deficity, dochádza k zmene prístupu k viac flexibilného názoru, že to krátkodobé prekročenie bude asi tolerované,“ uviedol. Štáty by však mali mať pripravený plán na opätovné zlepšenie kondície verejných financií po prekonaní krízy, dodal minister.

debata chyba