Americká AIG vyprodukovala rekordnú štvrťročnú firemnú stratu

Americký poisťovací gigant AIG mal v poslednom štvrťroku vlaňajška stratu, ako žiadna iná americká firma predtým - 61,7 miliardy dolárov. Prepad spôsobili stratové investície, odpisy majetku a náklady na reštrukturalizáciu.

02.03.2009 08:16 , aktualizované: 13:08
AIG Foto:
Logo AIG na sídle spoločnosti v Hong Kongu.
debata

Ide o piatu štvrťročnú stratu poisťovacej skupiny v rade, celkové mínus presiahlo 100 miliárd dolárov. AIG si iba vlani požičala od amerických daňových poplatníkov 150 miliárd dolárov a teraz sa dohodla na ďalšej pomoci od vlády.

USA sa už tretíkrát pokúšajú oživiť AIG, tentoraz 30 miliardami dolárov

Americká vláda dá za akcie poisťovne AIG asi 30 miliárd dolárov. Dva informované zdroje v noci na pondelok uviedli, že pomoc bude zahŕňať aj ústretovejšie podmienky pre predošlé vládne investície do akcií AIG a nižšie úrokové sadzby na úvery od štátu. Zdroje uviedli, že správna rada poisťovne schválila nový vládny plán pomoci v nedeľu.

Bude to tretí krok, ktorým sa štát snaží AIG zachrániť. Zároveň ide o ďalší krok, ktorým sa regulátori snažia zachraňovať najväčšie finančné inštitúcie. Vláda počas minulého týždňa rozhodla, že zvýši svoj podiel v banke Citigroup až na 36 percent. Banka pritom už zhltla miliardy dolárov od amerických platcov daní.

AIG, kedysi poisťovňa s najväčšou trhovou hodnotou, je tak široko prítomná na svetovom finančnom trhu, že jej krach by mal príliš tvrdé následky.

„Vláda nemôže nechať AIG padnúť. Dúfajme, že tretia pomoc zaberie,“ uviedol analytik Robert Haines zo spoločnosti CreditSights. Pripomenul, že partnermi AIG sú najmä európske banky, pre ktoré by bolo odmietnutie pomoci americkou stranou značnou ranou.

debata chyba