Slovenské podniky majú otvorenú cestu k plynu

Od pondelka budú môcť podniky využívať plyn ako obyčajne, pred vyhlásením stavu núdze. To, čo avizovali v piatok politici, potvrdil v sobotu krízový štáb. Umožňuje to dodávka dodatočných 15,5 milióna kubíkov plynu denne. Časť z tohto množstva sa využíva už teraz, ďalšia príde cez Českú republiku zrejme v nedeľu.

17.01.2009 11:19 , aktualizované: 22:50
Stanica v Sudže Foto:
Ruská plynová kompresorová stanica v Sudže, neďaleko rusko-ukrajinských hraníc.
debata

Prvýkrát v histórii Slovenska bude prúdiť plyn opačným smerom než doteraz – pôjde zo západu na východ. Prvé dodávky plynu z plynovodu Jamal, ktoré na Slovensko prídu cez Českú republiku, by mali doraziť počas nedele. Plyn by mal prúdiť v objeme 6,3 milióna kubíkov denne. Po prirátaní skôr dohodnutých dodávok, ktoré Slovenský plynárenský priemysel (SPP) už teraz využíva, je zabezpečené dodatočné množstvo plynu 15,5 milióna kubíkov. Toto umožňuje zrušiť od pondelka regulačný stupeň osem a prejsť na regulačný stupeň tri. Podniky tak môžu opäť rozbehnúť výrobu.

Šéf SPP Bernd Wagner informoval o troch dôležitých momentoch, ktoré uvoľnenie regulácie podnikom umožnili.

Prvým bolo to, že expertom SPP sa podarilo nájsť technické riešenie ako prevádzkovať systém v reverznom chode. Podarilo sa to podľa neho docieliť vo výrazne kratšom čase, ako sa očakávalo a je to dôležité pre obidve náhradné riešenia – prípadnú výmenu plynu z Ukrajiny a dodávky z Jamalu. V režime reverzného chodu SPP problémy neočakáva, uviedol Wagner.

Ďalším bolo uzavretie viacerých kontraktov na dodávku plynu, ktorý bude prichádzať od spoločností GDF Suez, E.ON Ruhrgas a RWE Transagas. Od ďalších firiem je zabezpečený plyn v zásobníkoch v objeme 250 miliónov kubíkov, čo by malo byť dostatočné počas zimného obdobia.

Tretím je dodávka plynu z plynovodu Jamal.

Wagner poďakoval za spoluprácu odborníkom, politikom a partnerským firmám. Vyzdvihol spoločné úsilie a solidaritu v rámci plynárenského priemyslu firiem z Nemecka, Francúzska, Česka a Slovenska.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš ocenil úsilie premiéra Roberta Fica, ministra Ľubomíra Jahnátka i diplomatické úsilie prezidenta Ivana Gašparoviča. Boli to podľa neho desiatky telefonátov i osobných návštev, ktoré kulminovali piatkovými rokovaniami s českým predsedom vlády a šéfom Rady EÚ Mirkom Topolánkom a spoločným telefonátom Fica a Topolánka nemeckej kancelárke Angele Merkelovej, ktorý umožnil otvoriť alternatívnu cestu plynu na Slovensko prostredníctvom plynovodu Jamal. Podľa Kubiša je to však len dočasné riešenie a treba pracovať na trvalom vyriešení problémov s plynom.

V sobotu je očakávaná spotreba plynu na Slovensku 26 miliónov kubíkov, z čoho sa zrejme dva milióny ušetria – takže konečná spotreba by mohla byť okolo 24 miliónov kubíkov, uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Žiga. Podniky budú musieť najneskôr počas nedele nahlásiť zmeny odberových harmonogramov, inak budú mať rovnaký režim ako v piatok. Systém, ktorým to štandardne nahlasujú, bude počas nedele funkčný.

Ako prvé budú podľa neho nabiehať paroplynové cykly, aby pomohli zvládnuť nápor na elektrizačnú sústavu, keď začnú v pondelok veľké podniky rozbiehať výrobu. Situácia v oblasti elektrickej energie je stabilizovaná a pravdepodobnosť spustenia odstaveného jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach je opäť menšia.

debata chyba