Plyn z Ruska príde tri dni po obnovení dodávok

Európski spotrebitelia môžu očakávať dodávky plynu z Ruska asi tri dni po obnovení dodávok z Ruska cez Ukrajinu, uviedol počas týždňa hovorca eurokomisára pre energetiku Ferran Tarradellas.

09.01.2009 12:42 , aktualizované: 11.01.2009 14:16
Plyn, potrubie Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa Tarradellasa, ktorý s odvoláva na informácie od technikov spoločností Gazprom a Naftogaz, bude trvať 30 hodín, než po obnovení dodávok dorazí plyn z Ruska na Ukrajinu. Ďalších maximálne 36 hodín bude trvať, než Ukrajina bude schopná dodať plyn do európskych krajín. Plyn teda môžu európski spotrebitelia očakávať najskôr za tri dni. Gazprom podľa agentúry AP však uviedol, že keď sa obnoví prúdenie plynu v plynovode, bude trvať deň, kým surovina dorazí do Európy.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek predpokladá, že ak by Rusko obnovilo dodávky plynu v nedeľu, mohli by byť na Slovensku približne v stredu. Uviedol tiež, že prioritne sa bude riešiť preprava vetvou na Balkán, ktorý je postihnutý súčasnou situáciou naviac, potom príde na rad vetva, ktorá prechádza cez Slovensko, uviedol v nedeľu v STV.

Plyn
debata chyba