Rozpočet 2009: Viac peňazí pre penzistov aj väčší dlh deťom

Vianočná penzia poteší na budúci rok viac dôchodcov, rodičia získajú 25 tisícok aj pri narodení druhého a tretieho dieťaťa. Parlament v piatok schválil štátny rozpočet. Napriek hroziacej kríze v ňom odobril štedrý sociálny balíček spolu so zväčšením diery vo verejných financiách.

29.11.2008 07:05
debata

Rozdávanie teraz pritom aj s úrokami v budúcnosti zaplatia ďalšie generácie. Najdôležitejší zákon roka, rozpočet na rok 2009, podporili koaliční poslanci jednohlasne.

Rozpočet 2009 Foto: Pravda
Rozpočet 2009 Rozpočet 2009

(kliknutím zväčšíte)

Najväčší balík peňazí priklepli rezortu školstva. Oproti pôvodnému návrhu je v rozpočte o 1,2 miliardy korún viac na vedu. Vysoké školy však namietajú, že to nestačí a na prežitie si pomáhajú školným od študentov. Učiteľom by mali na budúci rok stúpnuť platy, a to o 1 800 korún. Podľa údajov ministerstva školstva je priemerná mzda v súčasnosti 21 200 korún v hrubom.

„Na výplatnej páske nebýva toľko, ako je deklarované. Aj s pohyblivými zložkami, ktoré nemusia byť, začínajúci učiteľ v 10. triede môže získať okolo 15-tisíc korún,“ povedal riaditeľ Gymnázia na Ul. Ladislava Sáru v Bratislave Pavol Sadloň. Od septembra 2009 by mal platiť zákon o postavení pedagogických zamestnancov, odmeňovaní budú podľa toho, ako postupujú v kariérnom rebríčku.

Návrh už minister školstva Ján Mikolaj (SNS) predložil na pripomienkovanie. „Učitelia budú za dosiahnuté vzdelanie dostávať príplatky,“ spresnil Sadloň. Riaditeľ bude mať k dispozícii balík peňazí, ktorým môže navyše odmeniť učiteľov, ktorí sú síce aktívni, ale nevzdelávajú sa ďalej. Pôjde o 6-percentný príplatok, podľa Sadloňa by mal byť vyšší.

Ministerka práce Viera Tomanová dostane na budúci rok zhruba o osem percent viac, ako má v tomto roku. Peniaze pôjdu na vianočné príspevky, ktoré dostane o 80-tisíc dôchodcov viac ako vlani. Prídavky na dieťa sa zvýšia o stovku (3,32 eura) mesačne. Výrazne stúpne pôrodné – na 25 tisícok na prvé tri deti.

Zo sociálneho balíčka Tomanová zaplatí aj novú dávku v hmotnej núdzi pre školopovinné dieťa. Štát dá 61-tisíc deťom zhruba 343 miliónov korún (11,4 milióna eur). Ďalšie milióny zhltne januárová valorizácia dôchodkov a pomoc pre nezamestnaných. Z rozpočtu však ministerstvo nedostane peniaze na domovy dôchodcov a zariadenia sociálnych služieb, financované majú byť z peňazí miest a obcí.

Zdravotníctvo nedostane sľúbených päť percent za poistencov štátu. Štát bude za nezamestnaných, školákov či matky na materskej platiť zdravotným poisťovniam 4,9 percenta z priemernej mzdy. Je to menej, ako sľúbila i schválila vláda. Chýbajúcich približne 700 miliónov korún pôjde napríklad na dobudovanie operačných sál, vybudovanie transportu a traumacentier pre deti či na rôzne onkologické a srdcovo-cievne preventívne programy.

Daňové príjmy s otáznikom

Poslanci vládnej koalície jednohlasne schválili najdôležitejší zákon roka bez toho, aby poznali nové odhady daňových príjmov z ministerstva financií. Tie sa zoškrtali v dôsledku finančnej krízy, ktorá uberie tempo aj ekonomike krajiny. Na stole mali poslanci rozpočet, v ktorom narýchlo stihlo ministerstvo financií zmeniť len celkové príjmy. O koľko menej sa však vyberie na daniach od ľudí či firiem, sa parlament ani verejnosť stále nedozvedeli. ,„Nové odhady zverejníme v krátkej dobe,“ reagoval hovorca ministerstva Miroslav Šmál.

Školstvo

Platy učiteľov by mali ísť hore o 1 800 korún v základných a stredných školách. O sedem percent sa zrejme zvýšia tarifné mzdy, prilepšiť by si mala časť pedagógov aj po prijatí nového zákona. Ten zavedie kariérny rast. Samospráva však namieta, že na budúci rok jej v rozpočte peniaze na kariérne odmeňovanie chýbajú. Zo samosprávnej kasy by na to malo ísť okolo 50 miliónov korún.

Zdravotníctvo

O sedemsto miliónov korún (23,2 mil. eur) menej sa dostane cez zdravotné poisťovne do nemocníc, ambulancií či za lieky. Poslanci schválili pozmeňovací návrh, podľa ktorého bude štát platiť 4,9 percenta z priemernej mzdy za svojich poistencov, namiesto päťpercentnej sadzby, ako pôvodne schválila vláda. Zdravotníctvo celkovo dostane 1,305 miliardy eur.

Sociálna oblasť

Vyššie príspevky v hmotnej núdzi, náhradné výživné, vianočný príspevok aj pre siroty, vdovy a vdovcov. Ale najmä 25-tisícová podpora pri narodení prvých troch detí, rodinné prídavky vyššie o tri eurá a príspevok na starostlivosť o dieťa. To sú základné oblasti, na ktoré dá štát miliardy zo spoločnej kasy. Okrem toho sa zvýšia dôchodky a niektoré príspevky pre zdravotne postihnutých ľudí.

Obrana

Rezort obrany si na budúci rok polepší o necelé jedno percento, čo je niečo málo vyše jedného milióna eur (30 miliónov korún). Rozvojové programy sa zastavovali už tento rok a v budúcom roku sa to ešte zhorší. Na nákup novej techniky pôjde až o desať percent menej ako doteraz. Najväčšou investíciou má byť nákup dopravných lietadiel za vyše päť miliárd korún. V rozpočte však peniaze na to nie sú. Zmluvu síce podpíšu čoskoro, ale prvé platby Slovensko pošle najskôr v roku 2010.

debata chyba