Vodári na východe pôjdu po čiernych odberoch

Východoslovenskí vodári sa pokúsia znížiť počet čiernych odberateľov. Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) vytvorila tím kontrolórov, ktorý začne vyhľadávať čierne napojenia na pitnú vodu a kanalizáciu.

19.11.2008 12:05
Voda
Ilustračné foto
debata

Za prvých desať mesiacov tohto roka spôsobili neplatiaci odberatelia spoločnosti škodu 750 000 korún (25 000 eur), povedal v stredu riaditeľ VVS Stanislav Hreha.

„Naším cieľom je zvýšiť počet odberateľov, znížiť naše straty a tiež apelovať z morálneho hľadiska na nelegálnych odberateľov,“ uviedol Hreha. Cieľom spoločnosti je znížiť počet čiernych odberateľov aspoň o jedno percento.

Spoločnosť má na východnom Slovensku približne 130 000 zákazníkov. Straty spôsobené jedným nelegálnym odberateľom odhadla VVS na približne 10 000 korún (330 eur) za tri roky, pripomenul Hreha. Koľko je však čiernych odberateľov spolu, Hreha nevedel spresniť.

Vodári chcú postupne kontrolovať svoje vodovodné a kanalizačné siete špeciálnymi kamerami, ktoré sa dokážu pretiahnuť potrubiami. Lokality spoločnosť podľa Hrehu vytipuje podľa softvéru, v ktorom má registrovaných všetkých legálnych odberateľov.

VVS zatiaľ zostavila jeden štvorčlenný kontrolný tím. Ak sa osvedčí, firma na kontroly nasadí ďalšie tímy, upozornil Hreha.

Najvyššie straty podľa Hrehu spôsobujú domácnosti, ktoré sa načierno napoja na kanalizáciu. V tomto roku spoločnosť odhalila najviac čiernych odberateľov v Košiciach.

Nelegálny odber vody či napojenie na kanalizačnú sieť je v súčasnosti trestným činom, za ktorý podľa Hrehu hrozí až dvojročné väzenie. Vodári zároveň odhalenému odberateľovi vyfakturujú priemerný odber za tri roky.

Vodári však čiernym odberateľom do konca roka umožnia prihlásiť sa na odber. V takom prípade na nich VVS nepodá trestné oznámenie a nebude im fakturovať pokutu, dodal Hreha.

debata chyba