Panika na trhoch preskočila na Dexiu

Akcie belgicko-francúzskej spoločnosti Dexia spadli o tretinu na rekordné minimum po tom, čo sa v tlači objavila informácia, že banka čoskoro navýši kapitál. Banka však tvrdí, že má dostatok finančných prostriedkov.

29.09.2008 15:00 , aktualizované: 20:39
Dexia Foto:
Sídlo spoločnosti Dexia v Bruseli
debata

Akcie Dexie v Bruselu v pondelok klesli na 6,75 eura a s 32,8-percentným pádom boli najväčším prepadákom na európskom akciovom indexe FTSE Eurotop 300. Trhová kapitalizácia banky klesla asi o štyri miliardy na osem miliárd eur.

Správa o navyšovaní kapitálu banky sa objavila vo francúzskom denníku Le Figaro. Tlačová hovorkyňa však reagovala, že kapitálová báza banky je solídna. Vedenie skupiny dokonca zvolalo mimoriadnu tlačovku, ale na tej iba oznámili, že so stanoviskom oboznámia verejnosť v pondelok večer.

Na trhu však stále panuje nervózna atmosféra, pretože do stále väčších ťažkostí sa dostávajú európske banky. Správy o znárodnení troch európskych bánk (Fortis, Bradford & Bingley, Glitnir –  viac v článku Aj Európa musí kvôli kríze zoštátňovať) v pondelok negatívne ovplyvnili európske aj ázijské burzy.

Slovenská Dexia upokojuje klientov

Predstavenstvo Dexia banky Slovensko uisťuje všetkých klientov, že negatívny vývoj na európskom trhu nemá absolútne žiadny vplyv na jej vývoj a stabilitu. Dexia banka Slovensko je stabilná, samostatne hospodáriaca banka s vlastným kapitálom, ktorá má dostatočnú klientsku základňu na udržanie finančnej stability a plnenie svojich záväzkov voči klientom, uviedol manažér pre externú komunikáciu a PR banky Michal Fúrik.

„Z celkového objemu vkladov tvoria 60 percent vklady občanov a vklady miest a obcí, čo predstavuje stabilný zdroj banky na zabezpečenie svojej likvidity,“ uviedol Fúrik.

debata chyba