Pyramídové hry: Sú ľudia nepoučiteľní?

Sprievodným javom pádu komunizmu u nás bol aj príchod pyramídových hier. Jasné, tie "neškodné“ podoby k nám prenikli aj skôr. Napríklad posielanie listov či pohľadníc v sedemdesiatych či osemdesiatych rokoch. Ale až pádom režimu sa k nám dostali podoby pyramídových hier založených na peniazoch a odvekej túžbe ľudí rýchlo zbohatnúť.

09.08.2008 14:39
Zlato
Ilustračné foto
debata

Pyramídová hra je podvodný model, ktorý sľubuje zárobok hlavne za získanie ďalších účastníkov.

Každý nový hráč musí zaplatiť vstupný poplatok, ktorý sa rozdeľuje skôr zapojeným.

V praxi tento model nemá nikdy dlhé trvanie, pretože počet účastníkov rastie geometricky.

Nech sa z pamätníkov nežnej revolúcie prihlásia tí, ktorí okrem štrngania kľúčov na námestiach nevystávali aj v radoch na poštách, aby poslali peniaze podľa pokynov hry "na lietadlo“.

Zaplatiť stokorunovú poukážku a nájsť piatich pokračovateľov – tak zneli inštrukcie. Ak ja zoženiem piatich pokračovateľov a každý z nich nájde svojich piatich pokračovateľov, tak piata úroveň predstavuje 3 125 hráčov. Ak každému z nich svieti moje meno na zaplatenie stokorunovej poukážky, tak žijem v očakávaní, že dostanem 312 500 korún. V rokoch 1989 – 1990 to bola veľmi slušná suma. Väčšina však nič nedostala. Prečo?

Povedzme, že imaginárny občan XY sa od upratovačky v úrade dozvedel, že práve dostala prvé stokorunové šeky a rozhodne sa zapojiť do hry. V tom momente je hra minimálne na piatej úrovni pokračovateľov. Ak chce byť občan XY úspešný, tak sa hra musí dostať minimálne až na desiatu úroveň a to predstavuje 9 765 625 pokra­čovateľov.

Všetci vtedajší Čechoslováci (aj deti) by museli chcieť splniť túžby občana XY, ale akosi sa k tomu nemali.

Občan XY prišiel o sto korún a skonštatoval „nič to, aspoň som sa zahral“. Tie stokorunáčky sa však niekde zhromaždili.

Potom prišli na rad zlepšené podoby pyramídových hier ako rôzne kluby, poskytujúce zľavy svojim členom, zmluvy o tichom spoločenstve, až po multi-level marketingové siete rôznych firiem. No a nemali by sme zabudnúť na nebankové subjekty typu BMG, Drukos, AGW, v našich končinách "úspešné“.

Všetci zakladatelia týchto podnikateľských aktivít vedeli dopredu, čo sa stane.

Princíp pyramídových hier láka podvodníkov aj dnes. Je často zapracovaný do premysleného biznisu.

Ponúka účasť na lukratívnom podnikaní či investovaní (staň sa obchodným poradcom, finančným poradcom, investorom), vymýšľa sa čoraz krajšia marketingová rozprávka (vybuduj si vlastný biznis, investuj do výstavby arabských mrakodrapov) s cieľom ohúriť, presvedčiť a získať ľudí na vidinu rýchleho zbohatnutia.

Každý je strojcom svojho šťastia. Avšak to jednoduché, sedliacke nazeranie, že ak niekto ponúka vysoké úroky alebo zisky, tak za tým je nejaký podvod, platí stále.

Niektorí ľudia sú nepoučiteľní a vstupujú stále do tej istej rieky. V poslednom čase sa objavujú ponuky na investovanie do rôznych finančných spoločností, ktoré sú (ako o sebe vyhlasujú) „špičkovými odborníkmi“ v oblasti investovania na Forexe, do komodít či rôznych developérskych projektov. Tieto spoločnosti hľadajú investorov a sľubujú nadštandardné výnosy.

V praxi ide zasa o princíp lietadla. Ak vám niekto bude ponúkať investovanie, povedzme cez nejakú dubajskú spoločnosť, kde nainvestoval a teraz mu každý mesiac chodia vysoké výnosy, tak sa držte sedliackeho rozumu, pretože aj toto lietadlo sa už rúti smerom dolu a je len otázka času, kedy spadne.

Hlasuj za tento článok na -->

Peter Karailiev
autor je portfólio manažér

debata chyba