Hranicu 31 Sk za euro má koruna na dosah

Slovenská koruna v piatok opäť vylepšila rekord k euru, keď sa pred obedom spevnila na 31,03 SKK/EUR. Menu podporil predaj devíz zahraničnou bankou, povedal díler VÚB Ladislav Benedek.

23.05.2008 11:51
Päťdesiatkoruna Foto:
Ilustračné foto
debata

Výrazné zisky koruny podporuje očakávané zavedenie eura v krajine od januára budúceho roka. Vstup Slovenska do eurozóny už podporila Európska komisia, očakáva sa ešte formálny súhlas ďalších európskych inštitúcií. V júli by sa mal stanoviť konverzný kurz, ktorý určí, v akom pomere Slováci vymenia koruny za eurá.

Premiér Robert Fico sa už niekoľkokrát vyslovil za čo najsilnejší kurz pri prechode na euro. Guvernér centrálnej banky Ivan Šramko síce úroveň kurzu nekomentoval, ekonomika však podľa neho vytvára z dlhodobého hľadiska priestor na spevňovanie meny.

Ešte pred stanovením konverzného kurzu niektorí analytici očakávajú posun centrálnej parity v systéme výmenných kurzov ERM-2. Tá je v súčasnosti nastavená na 35,4424 SKK/EUR a mena sa od nej pred vstupom do eurozóny nesmie vychýliť o 15 percent oboma smermi. V piatok sa dostala asi o 12,5 percenta pod paritu.

debata chyba