Mäso na tanieri časť Slovákov nemá

K euru chýbajú štatistiky, hovorí sociologička Zuzana Kusá. Ľudia si však podľa nej na euro zvyknú rýchlo, pri zmene peňazí pred 14 rokmi neboli problémy.

14.05.2008 07:13
eurominca, eurozóna, peňaženka Foto:
Ilustračné foto
debata

Zvládnu ľudia prechod na euro?

Pred 14 rokmi Slováci zvládli jednu zmenu peňazí a neboli s tým nijaké problémy. Skúsenosti máme, takže nepredpokladám, že by boli zmätky. Ľudia si zvyknú rýchlo. Druhá vec je značný nárast cien potravín. Podľa niektorých definícií (používajú sa v USA) sa za chudobnú považuje rodina, ktorej výdavky na jedlo sa blížia k 30 percentám jej príjmu. Odhadujem, že slovenské rodiny odkázané na sociálne dávky minú na potraviny určite viac ako 50 percent svojho rozpočtu.

Je veľa rodín, ktoré minú na potraviny tretinu svojich peňazí?

Počet ľudí odkázaných na sociálne dávky poznáme, nevieme však presnú skladbu ich výdavkov. Pre administratívne prekážky sa už dve desaťročia nezisťuje, ako žijú sociálne najslabšie rodiny. Je to chyba, neviem si totiž predstaviť, ako chce vláda kompenzovať zavedenie eura, keď nebude mať tieto údaje. Nebude môcť vyhodnotiť dosah novej meny. O situácii na Slovensku však vypovedá napríklad prieskum Eurostatu, ktorý nedávno zisťoval životné podmienky Európanov. Slováci získali prvenstvo v počte rodín, ktoré si nemôžu dovoliť jesť mäso ani dva razy do týždňa. Takýchto rodín je u nás vyše 40 percent.

Ktoré skupiny obyvateľstva pocítia najviac prechod na euro?

Ťažko povedať, ako to dopadne, práve preto, že chýbajú podrobné analýzy. Zdražovanie potravín všeobecne najviac vplýva na nízkopríjmové skupiny obyvateľstva.

Vláda tvrdí, že má sociálne zameranie. Ako by ste zhodnotili jej kroky?

Reformy, ktoré urobil predchádzajúca kabinet, vytvorili silné záväzky, čím sa zúžil priestor pre súčasnú vládu. Tá si ho aj mohla rozšíriť, ale pod obrovským tlakom tak neurobila. Niektoré opatrenia, ktoré mohla prijať, neuskutočnila. Nezaviedla progresívnu daň, vďaka ktorej by mohla prerozdeľovať nemalé zdroje na sociálne príspevky a programy pre viacedetné rodiny. To všetko sa nedeje.

debata chyba