Fico: Za tunelovaním tunela je Gabriel P.

Dispozičné právo k účtom, na ktoré chodili peniaze z tunelovania tunela Branisko, mala podľa premiéra Roberta Fica osoba, ktorej meno už dlhodobo lieta "v éteri" a jej iniciály sú Gabriel P. Premiér to uviedol v súvislosti s prípadom obvinenia manažérov Slovenskej správy ciest. Tento prípad považuje za klasický príklad, ako sa na štátnych zákazkach dajú tunelovať milióny.

16.04.2008 12:54 , aktualizované: 15:28
Robert Fico Foto:
Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico
debata

Podľa premiéra sa prvýkrát vytvoril plastický obraz spôsobu tunelovania štátnych prostriedkov. Proces nazval „pomerne primitívnym“. Preplácali sa fiktívne faktúry za práce, ktoré neboli vykonané. Za Slovenskú správu ciest ich podpisovali ľudia, ktorí sú z tunelovania obvinení.

„Boli podpísané príslušnými predstaviteľmi Slovenskej správy ciest, vrátane tých najvyšších, nominovaných SDKÚ v daných rokoch,“ povedal Fico.

Peniaze potom odchádzali do Švajčiarska na súkromné účty. Vyšetrovanie bude ďalej smerovať do Lichtenštejnska a Veľkej Británie, povedal Fico. „Hovorím o tom preto, lebo sa pracuje veľmi intenzívne s informáciou, ktorá je dlhodobo v éteri, ale ja ju dnes môžem považovať za veľmi relevantnú – že dispozičné právo k týmto účtom mala osoba, ktorej poviem iba iniciálky: Gabriel P.,“ uviedol premiér.

V prípade tunela Branisko išlo o dodávku technologickej časti, ktorá sa z pôvodnej ceny v súťažnom návrhu približne 670 000 000 Sk vyšplhala až na konečných 1 970 000 000 Sk. Fico pripomenul, že tunelovanie Braniska kritizovala strana Smer, ešte keď bola v opozícii – poukazovala pritom na správu Slovenskej informačnej služby, v ktorej sa to naznačovalo.

Ocenil spoluprácu so švajčiarskou stranou, ktorá pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti narazila na informácie, týkajúce sa osobných účtov ľudí zo Slovenska. Spustila sa lavína dožiadaní, informoval premiér. Podľa Fica slovenská vláda zagarantovala korektný priebeh vyšetrovania, pretože do určitého času malo Švajčiarsko pochybnosti, či bude na Slovensku záujem dotiahnuť kauzu do konca. 

Podľa Fica za činnosť ľudí na Slovenskej správe ciest z obdobia Dzurindových vlád nesie politickú zodpovednosť ten, kto ich nominoval. Nechcel komentovať vzťah obvinených osôb a SDKÚ-DS. „Hovoril som o politickej zodpovednosti, nebudem komentovať žiadne previazania,“ povedal. Dodal však, že „o takýchto veciach sa nedá nevedieť“.

Janiš: Predseda vlády už toho narozprával

Pán Palacka je súkromná osoba a predseda vlády toho už narozprával – tak komentoval poslanec Stanislav Janiš slová premiéra Roberta Fica ku kauze tunelovania tunela Branisko. Meno Gabriel P. si novinári spojili s Gabrielom Palackom, bývalým pokladníkom SDK a ministrom dopravy v rokoch 1998 až 1999, preto aj otázky na Janiša smerovali k tejto osobe. Janiš uviedol, že Palacku osobne nevidel štyri alebo päť rokov. SDKÚ-DS necháva vyšetrenie kauzy na orgánoch činných v trestnom konaní. Reagoval aj na vyjadrenia exministra dopravy Jozefa Macejku (nastúpil do funkcie po Palackovi), ktorý uviedol, že funkcionári Slovenskej správy ciest boli dosadení a odporúčaní SDKÚ-DS. Janiš povedal, že štatutárnym zástupcom je minister a teda zodpovedá za nominácie.

debata chyba