Veterinári zachytili mäso s listériou

Spoločnosť Mäso Spiš nevyrába od 19. marca moravské údené mäso. V údenárskej špecialite totiž objavili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy baktérie listérie, ktorá ohrozuje ľudské zdravie.

02.04.2008 16:40
Obchod, potraviny, mäso, údeniny Foto:
Ilustračné foto
debata

Moravské údené mäso stiahli z predaja a bezpečne zlikvidovali. Naposledy vyčíňala listéria na Slovensku pred rokom, keď ju zachytili v českom syre Niva.

O výskyte listérie v moravskom údenom mäse informovala ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová. Šéfka pôdohospodárskeho rezortu nariadila pred veľkonočnými sviatkami tri týždne trvajúcu previerku výrobcov aj obchodníkov s potravinami. Zachytenie listérie, ktorá môže byť životu nebezpečná najmä pre deti, tehotné ženy a starších ľudí alebo pre ľudí so zníženou imunitou, bolo najväčším úlovkom potravinového dozoru.

Spoločnosť MäsoSpiš informovala Pravdu, že ihneď po zistení výskytu listérie vo výrobe stiahli v priebehu jedného dňa všetky výrobky aj z obchodnej siete. Výrobca sídliaci v Spišskej Novej Vsi dodáva výrobky do celoslovenského obchodného reťazca Kauf and a vlastných podnikových predajní, ako aj do menších mäsiarstiev a obchodov na východnom Slovensku.

"Nevieme si doteraz presne vysvetliť, ako sa mohla listéria objaviť vo výrobku,“ povedal Marián Užák, konateľ MäsoSpiš, ktoré patrí do skupiny Tauris. Podľa Užáka sa mohol "rozladiť“ program tepelného opracovania, alebo mohlo dôjsť k druhotnému preneseniu baktérie napríklad pri manipulácii s debničkami. Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy Ján Pliešovský nariadil vykonať v MäsoSpiši epidemiologickú štúdiu. Mala by dať odpoveď na otázku, či zistené kmene listerie monocytogenes pochádzajú z jedného zdroja alebo ich je viac.

O výsledkoch štúdie, ktorú robí Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne, budú informovať v pondelok.

Kontrola listérie je súčasťou rutinných prehliadok potravinárskych prevádzok. Spracovatelia mäsa teraz môžu podľa Pliešovského očakávať, že veterinárna a potravinová služba si na listériu posvieti ešte viac. Pred rokom preveroval potravinový dozor mliekarne, hoci listériu vtedy zachytili v českom mliečnom výrobku.

Listerióza je ochorenie z potravín. Prejavuje sa ako mierna chrípka, v ťažších prípadoch sa pridruží zápal mozgových blán alebo otrava krvi. Vo väčšine európskych krajín sa uvádza výskyt medzi dvoma až desiatimi prípadmi na milión obyvateľov. Hoci ide o pomerne vzácne ochorenie, treba mu venovať pozornosť, pretože môže ohroziť ľudský život.

V roku 2006 bolo na Slovensku hlásených šesť ochorení, jedno z nich sa skončilo úmrtím. V Česku, kde sa pred vyše rokom objavila listerióza v lahôdkarských výrobkoch, sa nakazilo 80 ľudí, 14 z nich zomrelo.

debata chyba