Erotické časopisy už bavia menej Slovákov

Slováci už v posledných rokoch toľko neholdujú erotickým časopisom, ako v období boomu šteklivej literatúry v 90. rokoch. Ich predaj od tej doby klesol o polovicu, náklady sa však už stabilizovali. Myslia si to viacerí vydavatelia magazínov pre dospelých.

13.12.2007 10:18
žena - vášeň - erotika - provokácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Prvé časopisy s erotickými fotografiami sa na Slovensku objavili až po roku 1989. Jedným z najstarších slovenských erotických časopisov je mesačník Tabu.

„Zo začiatku dosahoval predaj 250 tisíc kusov, dnes je menen ako polovičný,“ informovala re­dakcia časopisu. Predaj magazínu, ktorý po prvý raz vyšiel hneď v roku 1990, podľa odpovedí z redakcie klesol najmä pre tlak miest a obcí prostredníctvom mestskej polície na erotickú tlač.

Časopis si počas svojej existencie robil niekoľko prieskumov o svojich čitateľoch. Priemerne ide podľa nich o stredoškolsky vzdelaného 33 ročného muža. Vo svojich článkoch sa venuje sexuálnej osvete, otázkam reprodukčného zdravia či príbehom čitateľov.

Najväčším vydavateľom erotických ma­gazínov v bývalom Československu je spoločnosť PK62, ktorá vydáva 50 rôznych titulov. „Predaj oproti 90. rokom klesal, pred časom sa však stabilizoval,“ uviedol zástupca vydavateľstva Zdeněk Urban. Vydavateľská spoločnosť podľa neho stále zvyšuje počet titulov, aby oslovila čo najviac zákazníkov. Predaj sa snaží podporiť aj vkladaním filmov na DVD. Podľa Urbana obsah časopisov menili v prie­behu rokov podľa záujmu čitateľov. „Kým v 90. rokoch na fotkách dominovali profesionálne modelky, dnes je záujem o normálnych ľudí,“ uviedol Urban.

Na Slovensku patrí k najstarším vydavateľom časopisov s erotickými fotografiami vydavateľstvo Pressnet, ktoré vydáva inzertný časopis ÖKM. „Naša predajnosť klesla oproti boomu v 90. rokoch o polovicu,“ povedal zástupca redakcie. Silným konkurentom pre nich je podľa redakcie internet. Vydavateľstvo sa preto časť aktivít snaží presunúť na svoje webové stránky, ktorých časti spoplatňuje.

Takmer monopolným distribútorom časopisov a novín na Slovensku je spoločnosť Mediaprint – Kapa, pričom distribuuje vyše 3 600 titulov. Z nich je 165 erotických, 18 pochádza zo Slovenska. Spoločnosť však o náklade neinformuje.

Podľa zákona na Slovensku v časopisoch nesmú byť zobrazené napríklad fotografie sexuálneho styku so zvieraťom, zobrazenia prejavujúce neúctu k človeku či násilie. Pornografia sa tiež nesmie predávať mládeži do 18 rokov.

debata chyba