Dizajn škodoviek začne určovať Slovák

Šéfdizajnérom Škody Auto sa od 1. februára stane Jozef Kabaň, ktorý je v súčasnosti zodpovedný za exteriér prémiovej značky Audi.

11.12.2007 09:37
Jozef Kabaň
Jozef Kabaň
debata

Novému vedúcemu dizajnu, 34ročnému Kabaňovi, sa podarilo dostať do automobilového dizajnu začiatkom 90. rokov práve cez Škodu. V dizajnérskej súťaži pre značku Škoda skončil druhý, čo znamenalo možnosť nastúpiť priamo do Volkswagenu. Ako študent prvého ročníka Vysokej školy výtvarných umení odišiel do centrály vo Wolfsburgu, kde po polročnom praktiku dostal ako dvadsaťročný pracovnú zmluvu.


Prečítajte si rozhovory Pravdy s Jozefom Kabaňom
z roku 2003
Nosím v hlave lacné Bugatti **
**a z roku 2007Silu auta vyjadrujeme nenútene, nie vulgárne


„Asi tam ani nikdy nikoho mladšieho nemali. Veď len kým skončíte vysokú školu, ktorá je nevyhnutnou podmienkou, máte 23 –24,“ povedal Kabaň. Jeho prvé auto, ktoré sa dostalo na cestu, bol vtedy najmenší model skupiny -Volkswagen Lupo/Seat Arosa.

V roku 1997 skončil Kráľovskú akadémiu v Londýne. Vrátil sa do VW a po dvoch rokoch sa stal šéfom jedného z troch dizajnérskych tí­mov.

Prelomom v jeho kariére bol dizajn superšportového Bugatti Veyron.

„Je to vrchol vrcholu. Mnoho ľudí mi vtedy hovorilo: Keď si urobil Bugatti, môžeš robiť čokoľvek. Ale to nie je pravda, treba sa držať pri zemi,“ uviedol pred štyrmi rokmi v rozhovore pre Pravdu.

V roku 2003 prešiel do Audi, kde sa stal zástupcom šéfa exteriérového dizajnu. Priznáva, že jedným z rozhodujúci dôvodov prečo zmenil firmu, bol vtedajší šéfdizajnér Audi Walter de Silva, ktorý mal za sebou návrhy veľmi úspešných modelov pre Alfa Romeo a Seat.

Na čom presne Kabaň v Audi pracuje? „Na všetkom aj na ničom. Som priamo pri autách a dávam pozor, aby sa ich vývoj uberal správnym smerom. Musím rozhodnúť, z ktorej skice čo bude, na čom sa bude pracovať, koľko modelov, ktorými smermi, s akou stratégiou, doviesť auto až po výrobu. No a potom ho ešte odprezentovať na autosalóne, s predajcami,“ vysvetlil Kabaň.

Dôvod prečo zmení Kabaň miesto, tentoraz nebude veľmi odlišný od toho, keď sa rozhodoval pre Audi. Walter de Silva už rok šéfuje dizajnu celej skupiny Volkswagen (Škoda, Seat, Audi, Volkswagen). Na jedno z kľúčových miest si vybral si Kabaňa, ktorému sám predpovedal rýchly postup.

debata chyba