Sklárne v Poltári trápi ázijská konkurencia

Jeden z najväčších výrobcov úžitkového skla na Slovensku, Slovglass Poltár, obmedzí výrobu lisovaného olovnatého skla. Výrobky, ktoré podnik vo veľkých sériách exportoval najmä do USA, už nemôžu pre silnejúcu korunu konkurovať ázijskej produkcii.

13.05.2007 18:18
Slovglass Poltár Foto:
Slovglass Poltár
debata

Po štyroch rokoch straty by malo firmu do zisku vrátiť rozšírenie strojnej výroby fúkaného skla, povedal generálny riaditeľ sklární Juraj Vaďura.

„Za kritický považujem tento rok. Nejde iba o zmenu technológie, musíme otvoriť aj nové trhy, na ktorých sme doteraz neboli, alebo z ktorých táto spoločnosť odišla,“ povedal Vaďura.

Náklady na výrobu lisovaného olovnatého skla podľa riaditeľa nie sú odberatelia schopní zaplatiť napriek tomu, že firma náklady na platy v posledných rokoch príliš nezvyšuje. Priemerná mzda za rok 2004 bola necelých 14 800 korún, v súčasnosti zarábajú sklári priemerne 15 000 korún. Prácne a finančne nákladné ručné brúsenie krištáľu presunul podnik pre zníženie nákladov z veľkej časti na externé firmy.

Sklárne stále zostávajú najväčším zamestnávateľom v okrese s takmer 20 percentnou nezamestnanosťou, aj keď sa počet zamestnancov v priebehu posledných rokov znížil takmer na polovicu. Začiatkom tohto roka zamestnávala firma približne 1000 ľudí. Posledné prepúšťanie postihlo podľa Vaďuru niekoľko desiatok pracovníkov koncom minulého roka po odstavení jednej z taviacich vaní, ktorá mala oproti ostatným dvojnásobnú spotrebu energie a pre opotrebovanie jej hrozila havária. V najbližšom čase by sa nemal počet pracovníkov ďalej znižovať.

Podnik sa spolieha na tradíciu sklárskej výroby a know-how, pretože všetku surovinu na výrobu musí dovážať. Sklársky piesok prichádza z Česka, prísady do skla z celého sveta. V minulom roku museli časť výroby obmedziť pre konflikt Libanonu s Izraelom, ktorý je tiež jedným z dodávateľov. Poltárski sklári produkujú dva druhy skla. Okrem olovnatého krištáľu beží v sklárni v Katarínskej Hute strojná výroba pohárov zo sodno-draselného skla, ktorá je pre podnik ziskovejšia.

Naposledy poltárske sklárne zaznamenali zisk v roku 2002. Stratu vykázal podnik aj v minulom roku, jej výšku však Vaďura neuviedol. Obrat firmy sa medziročne znížil na 950 miliónov z približne 1,07 miliardy v roku 2005.

debata chyba