Baníci ocenili doživotnú rentu

Baníci ocenili, že novela zákona o sociálnom poistení im zabezpečuje doživotnú úrazovú rentu. Doteraz ju mohli poberať len do šesťdesiatpäťky.

12.05.2006 16:02
debata

Spokojnosť so znením nového Zákona o sociálnom poistení, ktorý opätovne zavádza doživotnú úrazovú rentu pre baníkov, vyjadrili na piatkovom stretnutí s ministerkou práce Ivetou Radičovou v Prievidzi zástupcovia Nezávislých kresťanských odborov Slovenska  a invalidní baníci.

Podľa prezidenta NKOS Petra Novoveského zákonom sa schválila doživotná úrazová renta v priemernej výške 6263 Sk pre takmer 4000 baníkov, ktorí pochádzajú najmä z okolia Prievidze a Handlovej.

Doteraz totiž baníci dostávali rentu len do 65. roku života. To bolo v uplynulých rokoch dôvodom mnohých protestov baníkov na hornej Nitre.

„Je to určitá satisfakcia, za prácu a život v naozaj neľudských podmienkach,“ povedala Radičová. Zhoda pri schvaľovaní tejto časti zákona podľa nej nastala pomerne rýchlo. „Išlo len o to, ako to upraviť v zákone a ako nájsť finančné zdroje,“ dodala. Pripustila však, že diskusie o rente sa ocitali na okraji záujmu poslancov.

Radičová oboznámila odborárov i baníkov aj s reformou dôchodkov a hovorila s nimi aj o spôsoboch priznávania invalidných dôchodkov, ktorý práve kresťanskí odborári napadli na ústavnom súde.

Ministerka súčasne potvrdila, že doživotná renta bude od 1. augusta 2006 priznaná aj tým, ktorým bola zmenou zákona v rokoch 2004 a 2005 odobraná. Banícki odborári vyjadrili nádej, že i v budúcnosti sa budú spolupodieľať na tvorbe sociálnych a dôchodkových zákonov či ich noviel.

debata chyba