Chudoba sa chytá najmä rodín s deťmi

Podľa nových pravidiel prebratých od Európskej únie žije na Slovensku v chudobe približne každé šieste dieťa, každý tretí nezamestnaný človek a každý trinásty dôchodca.

26.04.2006 00:00
debata

Za chudobného sa považuje každý, kto žil v roku 2004 v domácnosti, kde mesačne pripadalo na hlavu jedného člena menej ako 5 631 korún. Z pohľadu rodín sa najčastejšie pod čiarou chudoby ocitli domácností s viac deťmi, alebo neúplné domácnosti s jedným rodičom.

Za chudobných sa podľa týchto pravidiel môžu považovať napríklad dvaja dôchodcovia – manželia, ktorí spolu za mesiac z dôchodkov, ale aj iných príjmov dostanú do rodinného rozpočtu menej ako 11 200 korún. Chudobná je aj mladá rodina s dvoma malými deťmi, ak všetky peniaze do rodinnej kasy za mesiac dosiahnu do 22,5-tisíca korún.

„Ide o nový prieskum, ktorý sa robí aj v ostaných štátoch EÚ. Výskum má odpovedať na otázky, aká je štruktúra chudoby a sociálneho vylúčenia na Slovensku,“ spresnil Peter Mach, predseda Štatistického ú­radu.

Prvé pokusné zisťovanie týchto štatistík ukázalo, že chudobou je ohrozený v priemere každý ôsmy obyvateľ Slovenska vrátane detí a dôchodcov.

„Hranicu chudoby v týchto výskumoch nastavila EÚ. Neberú sa do úvahy priemerné čísla, ale zohľadňuje sa aj rozvrstvenie rodín do jednotlivých skupín príjmov. Hranica chudoby je určená ako 60 percent strednej hranice príjmov (tzv. mediánu),“ doplnil Marián Horecký zo Štatistického ú­radu.

Chudoba postihuje najmä rodiny s deťmi. „Najviac osôb postihnutých chudobou je v domácnostiach, kde žije jeden rodič s dieťaťom či viacerými deťmi. Až 30,2 percenta takýchto rodín je pod hranicou chudoby,“ uviedla Ľudmila Ivančíková, ktorá vedie tento projekt na Štatistickom úrade.

Podobne sa mnohodetné rodiny, kde obaja rodičia pracujú, ale živia viac ako tri deti, oveľa častejšie ocitajú v pásme chudoby. Každá štvrtá mnohodetná úplná rodina je chudobná.

"Pri dôchodcoch sa zohľadňovala výška dôchodkov aj ostatných príjmov. Pod hranicou chudoby je 6,9 percenta dôchodcov, spresnila Ivančíková.

Prieskum sa snažil zistiť aj rozdiely v chudobe medzi jednotlivými regiónmi. Najťažšie sa žije domácnostiam v Nitrianskom a Prešovskom kraji, kde je veľká skupiny rodín s malými príjmami na jedného člena. Naopak, o niečo lepšie sa žije v Žilinskom, Trnavskom a Košickom, kraji kde sú príjmy na hlavu vyššie asi o tisícku.

Bratislava má však jednoznačne najvyššiu životnú úroveň a najmenšie problémy s chudobu. Až polovica domácnosti tu má príjem na hlavu za mesiac vyšší ako 11-tisíc korún.

Prieskum bude úplne vyhodnotený do roka a mal by zistiť aj to, aký je vzťah chudoby ku kvalite bývania, ako často sa v chudobných domácnostiach je mäso alebo cestuje na dovolenku, či neplatia účty.

debata chyba