Viedeň a Berlín neotvoria pracovný trh

Nemecko a Rakúsko sa dohodli, že obmedzia prístup na svoje pracovné trhy pre nováčikov únie až do roku 2009, tvrdí nemecký denník Märkische Oderzeitung.

17.01.2006 18:59 , aktualizované: 19:34
debata

Podľa denníka sa na predĺžení prechodného obdobia v utorok dohodli ministri práce a sociálnych vecí oboch krajín, nemecký Franz Müntefering a rakúsky Martin Bartenstein.

Takéto rozhodnutie však nie je prekvapujúce. Nemeckí politici už skôr potvrdzovali, že budú chcieť využiť celé sedemročné prechodné obdobie a dnešný kabinet CDU/CSU a SPD to uviedol aj v koaličnej zmluve.

Hovorca nemeckého ministerstva práce potvrdil, že obaja ministri sa v utorok neformálne stretli v Berlíne. „Táto téma – voľný pohyb pracovných síl, bola podstatnou časťou rozhovoru,“ poznamenal.

„V koaličnej zmluve je uvedné, že táto prvá fáza prechodného obdobia v roku 2006 uplynie a potom veľká koalícia využije možnosť predĺženia o tri roky,“ dodal hovorca.

Podľa Bartensteina potrebujú predĺženie obidve krajiny, aby mohli vzdorovať tlaku pracovnej sily z nových členských krajín EÚ. Nemecké odbory dohodu privítali, uvádza Märkische Oderzeitung.

Štáty pôvodnej únijnej pätnástky môžu po dvoch rokoch od rozšírenia chrániť svoj pracovný trh ďalšie tri roky a potom ešte dva, ak bude hroziť, že by prílev lacnej pracovnej sily z nových krajín výrazne narušil pomery na ich pracovnom trhu. Európska komisia bude 7. februára prerokovávať správu o tom, ako sa rozšírenie po dvoch rokoch prejavilo na pracovných trhoch pôvodných krajín.

V máji 2004 obmedzenie nezaviedli iba tri štáty – Británia, Írsko a Švédsko, ostatné štáty ho uplatňujú.

debata chyba