Slovenská bieda sídli na vidieku

Chudoba na Slovensku postihuje viac vidiek ako mestá. Hoci sa počet chudobných výrazne nezvyšuje, krátkodobá chudoba často prerastá do dlhodobej.

17.11.2005 10:03
debata

Pre chudobu na Slovensku sú typické regionálne rozdiely a prerastanie krátkodobej chudoby do dlhodobého problému. Vyplýva to z prejavov na konferencii o chudobe v slovenskej spoločnosti, ktorá sa tento týždeň uskutočnila v Bratislave. Podľa ministerky práce Ivety Radičovej sa však počet chudobných výrazne nezvyšuje.

Kvôli útlmu niektorých odvetví, napríklad strojárstva či baníctva, vznikli na Slovensku chudobné mikroregióny alebo „hladové doliny“. Chudobu na Slovensku  podporuje nielen nedostatočný príjem, ale aj obmedzený prístup ku vzdelaniu a zamestnaniu.

Podľa údajov ministerstva práce z mája tohto roku dávky v hmotnej núdzi poberalo 7,2 percenta obyvateľov Slovenska. Počet príjemcov sociálnych dávok sa smerom na východ zvyšuje. V Bratislavskom kraji ich bolo 1,2 percenta, v Košickom kraji 12,8 percenta.

Chudobu mnohí zažijú napríklad aj ako dôsledok narodenia dieťaťa. „Ak matka zostane na materskej dovolenke, stáva sa rodina z hľadiska príjmu chudobná,“ konštatoval Roman Džambazovič z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Krátkodobá chudoba, spojená napríklad s narodením dieťaťa, prerastá podľa neho do dlhodobej chudoby.

Pre veľkú skupinu ľudí sa skončilo obdobie, počas ktorého znižovali svoju spotrebu. Pre nich je typický život na dlh, neplatenie nájmu a energií. Jednou z úspor je obmedzovanie výdavkov na vzdelanie a mimoškolské aktivity detí. „Jednou z podôb chudoby na Slovensku je medzigeneračná reprodukcia chudoby,“ uviedol Džambazovič. Podľa zistení sa znevýhodnená situácia rodičov prenáša na deti, ktoré nemajú možnosť a šancu vzdelaním prekonať chudobu svojej rodiny.

„Chudoba má na Slovensku vo väčšom rozsahu vidiecky charakter,“ konštatoval  Džambazovič. Ale aj v mestách vznikajú ulice s charakterom geta, kde sa množia problémy pri zviditeľnení sa chudoby. Do skupiny chudobných spadajú aj skupiny, ktoré sa nedostávajú do štatistík: obyvatelia rómskych osád, bezdomovci, telesne postihnutí, deti z detských domovov.

Na chudobu upozornila už minulý týždeň katolícka cirkev. Vyhlásila, že chudobní na Slovensku neustále chudobnejú a bohatí bohatnú. Ministerka práce Radičová na to reagovala slovami, že skupina chudobných sa výrazne nezväčšuje. Plošné rozdávanie peňazí podľa nej ľuďom nepomôže. Presadzuje adresnosť pomoci, napríklad obedy pre deti z chudobných rodín.

debata chyba