Rozhlas je v mínuse, chce predať Pyramídu

Slovenský rozhlas sa potýka s nedostatkom peňazí. Chce ich riešiť predajom budovy v Bratislave, tzv. Pyramídy. Inak hrozí zrušením niektorých vysielacích okruhov.

11.05.2005 13:46
Slovenský rozhlas, Pyramída Foto:
Budova Slovenského rozhlasu v Bratislave.
debata

Vedenie Slovenského rozhlasu tvrdí, že má už štyroch záujemcov o Pyramídu. Budova je ohodnotená na 984 miliónov Sk vrátane pozemkov a neviažu sa na ňu žiadne ťarchy.

„Je možné ju aj zbúrať,“ potvrdil generálny riaditeľ Slovenského rozhlasu Jaroslav Rezník. Rozhlasová rada sa však zatiaľ nedokázala zhodnúť na uznesení, ktoré by predaj umožnilo.

Náklady na prevádzku známej obrátenej Pyramídy, v ktorej rozhlas sídli, predstavujú 120 miliónov Sk ročne. Z tejto sumy len približne 10 % zaplatia ostatní nájomníci. „V súčasnosti potrebujeme pre svoju činnosť len štvrtinu plochy, vrátane koncertnej siene,“ uviedol Rezník.

„Buď budovu predáme, alebo budeme musieť investovať vyše 600 miliónov Sk do rekonštrukcie Pyramídy. Ak by sme pritom zároveň mali hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom pri súčasných príjmoch, museli by sme niektoré okruhy zrušiť,“ povedal Rezník.

Rozhlas pritom už dlhšie presadzuje odpredaj budovy formou zámennej zmluvy. Získal by tak novú budovu, ktorá by bola prispôsobená potrebám rozhlasu. Jej súčasťou by mala byť aj koncertná sieň. Vedenie rozhlasu pritom zvažovalo aj možnosť dlhodobého prenájmu novej budovy.

„Pre rozhlas by to nebolo výhodné. Nemali by sme potrebné krytie aktívami, ktoré vyžadujú banky pri poskytovaní úverov,“ uviedla v tejto súvislosti ekonomická riaditeľka rozhlasu Hilda Gajdošová. Hlavným dôvodom, prečo by mal mať rozhlas budovu vo vlastníctve, je však podľa nej zvláštny bezpečnostný režim sídla tejto verejnoprávnej inštitúcie.

V prípade, že by rozhlas dostal povolenie na predaj Pyramídy, riešil by celú transakciu zámennou zmluvou. „Našou snahou je, aby nám po zrealizovaní takéhoto obchodu ostali prostriedky, ktoré by sme mohli investovať do skvalitňovania vysielania,“ povedal Rezník.

Rozhlas chce vyhlásiť verejnú obchodnú súťaž, pričom nová budova rozhlasu by podľa Rezníkovho odhadu mohla stáť do dvoch rokov od podpisu zmluvy. Rozhlas má záujem, aby sa v súťaži vygenerovala čo najvyššia cena. Maximálny limit na stavbu novej budovy by nemal presiahnuť 850 miliónov Sk, uvažuje vedenie rozhlasu.

Návrh na predaj budovy má na stole Rozhlasová rada, ktorá rozhodnutie už niekoľkokrát odložila. Navrhnuté pritom boli dve uznesenia, ani jedno však nezískalo potrebný počet hlasov. Podľa jedného by sa rada návrhom predaja nezaoberala až do nástupu nového manažmentu a druhé odporúčalo v procese predaja pokračovať.

„Myslím si, že vzhľadom na ekonomickú situáciu bude súťaž vypísaná do roka, nech tu bude akýkoľvek manažment,“ vyhlásil Rezník s tým, že súčasné vedenie chce celý proces v záujme udržania ekonomickej situácie rozhlasu len naštartovať.

debata chyba