Ceny autobusov a IC vlakov sa zmenia

Od nového roka sa menia ceny IC vlakov na Slovensku, v ostatných vlakoch sa bude platiť rovnako ako tento rok. Ceny v autobusovej doprave sa zmeniť môžu. Zatiaľ však nikto nevie ako a či to bude už od začiatku roka.

21.12.2004 00:07
debata

Štát totiž v poslednej chvíli rozhodol, že ceny aj zľavy v prímestských autobusoch dáva do rúk vyšších územných celkov. A tie ešte nerozhodli, ako zmenia cenníky. Vyššie ceny by mali mať aj v mnohých mestách v mestskej hromadnej doprave. O tom, o koľko zdražejú, lístky rozhodnú najbližšie dni.

Platenie za rýchle a kvalitnejšie vlaky sa od budúceho roka mení. Rok budovaný systém v IC vlakoch, čím skôr prídeš, tým lacnejší lístok dostaneš, sa končí. Zostanú však dve cenové pásma pre silné a slabé dni. Slabé dni budú mať lístok o 20 korún drahší ako obyčajný rýchlik. V silné dni, čo sú najmä piatky a nedele, bude lístok o 80 korún drahší ako v bežnom rýchliku.

Je to zmena pre všetkých cestujúcich oproti súčasnému stavu. Oproti súčasnej cene je však rozdiel pre väčšinu cestujúcich do 20 korún. Akurát tí, čo si zvykli kupovať lístok viac ako dva týždne vopred cez internet, prídu o veľmi výhodné ceny.

IC vlaky jazdia na trase Bratislava – Žilina – Košice. Na EC-vlaky, ktoré sú využívané najmä na trase Kúty – Bratislava – Nové Zámky – Štúrovo, sa bude platiť špeciálny príplatok 40 korún. Je to však len o 20 korún drahšie ako pri ostatných rýchlikoch.

Ceny lístkov v prímestských autobusoch a rozsah zliav od nového roka majú určovať samosprávne kraje. To platí pre autobusy do vzdialenosti 100 kilometrov. Na diaľkových linkách už cena nie je regulovaná. Podmienkou na to však je, aby ministerstvo financií vydalo na to legislatívne opatrenie, že definitívne prehadzuje zodpovednosť za cenovú politiku na župy.

Každá jedna z ôsmich žúp musí vydať vlastné nariadenie o tom, koľko sa bude platiť na území jej kraja v autobusoch a či budú mať žiaci, dôchodcovia, invalidi a deti rovnaké zľavy ako doteraz predpisoval štát. Väčšina žúp však do konca roka nechystá nové cenníky. To, ako siahne na ceny a zľavy, bude závisieť od možností pridať na autobusy v priebehu roka z iných zdrojov.

Väčšina odborníkov predpokladá, že minimálne niekoľko týždňov sa bude jazdiť podľa cien tohto roka. „Župy budú potrebovať čas na prehodnotenie, tie peniaze, ktoré plánovali v rozpočtoch na autobusovú dopravu, vystačia tak do leta až začiatku jesene. Potom budú musieť pridať na financovanie dopravy, alebo škrtať zľavy alebo linky,“ uviedol George Trabelssie, hovorca Zväzu autobusovej dopravy.

O cenách v mestskej doprave vo vyše 30 mestách na Slovensku budú do marca rozhodovať VÚC. Od marca by to však mali byť obce a mestá. Mestská doprava funguje vo vyše 30 mestách na Slovensku. Niekoľko z nich už požiadalo o zdraženie. O výške nových cien však rozhodnú najmä mestské rozpočty, ktoré sa až do štvrtka schvaľujú v mestách na celom Slovensku.

debata chyba