Ceny v obchodoch vyskočia najskôr o mesiac

Európska únia ani po mesiaci zatiaľ na Slovensko výrazné zdražovanie nepriniesla. Niektoré reťazce však upozorňujú, že jej vplyv na peňaženky ľudí sa môže prejaviť už tento mesiac. "Cenotvorba sa vyjasní v prvej polovici júna," tvrdí predseda Coop Jednoty Adrián Ďurček. TÉMA: CENY PO VSTUPE DO EÚ

01.06.2004 06:04
debata

Riaditeľka prieskumnej agentúry Incoma Bohumila Tauchmannová však pripomína, že zásoby obchodných sietí sa pred májom odhadovali najmenej na tri mesiace. V takom prípade by slovenskí predajcovia mohli staré zásoby dopredávať ešte počas ďalších dvoch mesiacov lacnejšie.

To, že cena ryže v niektorých predajniach napriek avizovanému zdražovaniu dokonca klesla, môže byť podľa Tauchmannovej spôsobené aj cenovou politikou obchodných sietí. Podľa nej ide o udržanie si zákazníka v stále silnejúcom konkurenčnom prostredí. ,,Obchodníci sú ochotní znížiť aj svoju maržu," vysvetľuje.

K udržaniu nižších cien pomohla konkurencia i silnejúca koruna. Najdôležitejšie však sú dostatočné zásoby. Obchodné reťazce totiž tvrdia, že naďalej predávajú tovar, na ktorý sa vzťahujú staré ceny. Naopak, zdraželi už rýchloobrátkové produkty, ako sú banány.

debata chyba