Už žiadna nová reštaurácia, talianske mesto pristúpilo k radikálnemu kroku

Talianske mesto Nepol v snahe zachovať charakter svojho centra zakáže otváranie ďalších gastronomických prevádzok. V nasledujúcich troch rokoch sa už nebudú udeľovať licencie na otvorenie nových pizzerií, snack barov alebo reštaurácií rýchleho občerstvenia, oznámil starosta Gaetano Manfredi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

29.07.2023 14:17
Neapol Foto:
debata

Mesto chce chrániť kvalitu života obyvateľov svojho centra, uviedol Manfredi. V historickom centre Neapola sa na ploche 1,2 štvorcového kilometra nachádza asi 1500 stravovacích zariadení. Ich počet za posledné tri roky stúpol o 10 %. Neapolská samospráva tvrdí, že chce, aby centrum mesta nebolo lokalitou, odkiaľ turisti vyhnali domácich obyvateľov, ako sa to stalo napríklad v Benátkach.

Centrum Neapola je vďaka vysokej koncentrácii pamiatok a umeleckých pokladov zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

klimatizácia Čítajte viac Experti odporúčajú, na čo si dať pozor pri kúpe klimatizácie

Podobné kroky ako Neapol už ohlásili aj ďalšie talianske mestá, ktoré rovnako čelia problémom s masovým cestovným ruchom. Prísnejšie pravidlá pre otváranie nových reštaurácií rýchleho občerstvenia alebo obchodov s lacnými suvenírmi už prijala napríklad metropola Rím, ktorá sa rozhodla zvrátiť trend liberalizácie z posledných rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #v reštaurácii