Pekári nevedia doplniť výpadok zamestnancov po odchode do predčasných dôchodkov, nevylúčili nárast cien

Zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch minulou vládou vznikla pekárom kritická situácia s nedostatkom zamestnancov. Informoval o tom Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

06.03.2024 17:21
Mladi v akcii, pekári Foto:
Mladí pekári zo strednej odbornej potravinárskej školy v Nitre.
debata (3)

„Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky, školenia a zvyšovania miezd sú pritom značné. Predpokladáme, že tieto náklady sa odzrkadlia v odbytových cenách chleba a pekárenských výrobkov,“ dodal Lapšanský s tým, že takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Kamenický hovorí o nových šetriacich opatreniach. Prídu už čoskoro a budú za miliardu a pol

Pekári konštatovali, že potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto podľa predsedu zväzu upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky. „To všetko znižuje konkurencieschop­nosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať,“ uviedol Lapšanský a doplnil ešte, že o cenách ich výrobkov priamo na pultoch v konečnom dôsledku rozhodujú obchodné reťazce.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pekári