Fio bankaFio banka

Pekári nevedia doplniť výpadok zamestnancov po odchode do predčasných dôchodkov, nevylúčili nárast cien

Zavedením možnosti odchodu do predčasného starobného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch minulou vládou vznikla pekárom kritická situácia s nedostatkom zamestnancov. Informoval o tom Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

06.03.2024 17:21
Mladi v akcii, pekári Foto:
Mladí pekári zo strednej odbornej potravinárskej školy v Nitre.
debata (3)

„Ľudí na trhu je nedostatok a fluktuácia novoprijatých zamestnancov je obrovská. Náklady na zaučenie nových zamestnancov, zdravotné prehliadky, školenia a zvyšovania miezd sú pritom značné. Predpokladáme, že tieto náklady sa odzrkadlia v odbytových cenách chleba a pekárenských výrobkov,“ dodal Lapšanský s tým, že takto to dopadne, keď sa robia populistické rozhodnutia nekompetentnými politikmi.

Ladislav Kamenický Čítajte viac Kamenický hovorí o nových šetriacich opatreniach. Prídu už čoskoro a budú za miliardu a pol

Pekári konštatovali, že potenciálni pracovníci na trhu chýbajú a jednoducho ich nie je kým nahradiť. Viaceré prevádzky preto podľa predsedu zväzu upravovali zmennosti a dokonca odmietajú nové objednávky. „To všetko znižuje konkurencieschopnosť slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov, pretože bez ľudí nie je možné potraviny vyrábať,“ uviedol Lapšanský a doplnil ešte, že o cenách ich výrobkov priamo na pultoch v konečnom dôsledku rozhodujú obchodné reťazce.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.

Facebook X.com 3 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #pekári