Soták sa postavil na stranu farmárov. V oblasti potravín bude prebiehať boj, vyhlásil

Protest slovenských poľnohospodárov organizovaný Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK), ktorým sa pripojili k celoeurópskym protestom podporili aj združenia Klub 500, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR či cestovinári.

22.02.2024 17:15
Vladimír Soták, generálny riaditeľ Železiarne... Foto: ,
Vladimír Soták počas tlačovky v breznianskej nemocnici.
debata (3)

„Klub 500 plne podporuje dnešný protest slovenských poľnohospodárov organizovaný SPPK vzhľadom na to, že sme si vedomí, že otázka zabezpečenia sebestačnosti v oblasti potravín bude do budúcna strategickou úlohou. EÚ a jej členské štáty sa totiž za posledné roky od tejto úlohy odklonili. Do budúcna totiž bude strategický boj medzi Amerikou, Európou, Čínou a Áziou aj v oblasti potravín. Potravinová bezpečnosť sa preto musí pre Európu stať absolútnou prioritou,“ uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták.

Klub nie je proti dovozu potravín, ktoré si EÚ nevie dopestovať a vyrobiť sama. Klub 500 však poukazuje na to, že podmienky pre slovenských farmárov sú vo vzťahu k ich konkurentom dlhodobo neférovo nastavené a príspevky pre slovenských farmárov sú nižšie, ako v západných krajinách. „Klub 500 bude vždy podporovať slovenských poľnohospodárov,“ doplnil Soták.

farmári Čítajte viac Nahnevaný farmár z protestov opisuje, aký vidí rozdiel medzi komunizmom a Bruselom

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) vyjadrila podporu protestujúcim poľnohospodárom združeným v SPPK. Asociácia uviedla, že požiadavky našich pestovateľov a chovateľov sú opodstatnené a zaslúžia si, aby boli aj vypočuté. „Sektor poľnohospodárstva trpí dlhodobým nezáujmom zo strany politikov, a preto je dnes tam, kde je. Keď však ide o ambiciózne zelené ciele, ktoré si stanovila Európska komisia, sú to práve poľnohospodári, ktorí ich majú napĺňať. Nie je však v poriadku, že to s nimi nie je konzultované,“ povedal prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský.

„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári podporujú požiadavky slovenských poľnohospodárov, pre ktoré sa dnes rozhodli uskutočniť najväčšie protesty sektora v histórii samostatného Slovenska proti politike Bruselu. Tá je aj podľa nášho názoru často robená od stola a proti zdravému rozumu. Na jednej strane v záujme ochrany životného prostredia doslova likviduje výrobu základných komodít na výrobu potravín v Európe a na druhej strane v záujme podpory exportu automobilov chce podpisovať medzinárodné obchodné zmluvy na dovoz potravín a poľnohospodárskych komodít z krajín, kde sa preukázateľne vo veľkom vypaľujú pralesy, využíva detská práca a nedodržiavajú sa žiadne ekologické normy. Už ani nehovoríme o úrovni zdravotnej bezpečnosti tamojšej výroby,“ uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Soták