Fico zažehnáva spor s farmármi. Na družstve pri Trnave im sľúbil peniaze, tie im chýbajú, aby prežili

Po prvý raz v histórii sa konalo výjazdové rokovanie vlády na pôde poľnohospodárskeho družstva. Dôvodom, ako povedal premiér Robert Fico, je mimoriadne vážna situácia v poľnohospodárstve. Roľníci stále nemajú v plnej výške vyplatené priame platby a situáciu im komplikuje aj čerpanie projektových podpôr. Vláda sa preto zišla v PD Dolná Krupá s poľnohospodármi.

24.04.2024 17:28
vláda, rokovanie, saková, fico Foto: ,
Vláda na zasadaní v Dolnej Krupej pri Trnave.
debata (44)
Tlačová beseda vlády po výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej
Video

Oznámila, že poľnohospodárom, ktorí ešte nemajú vyplatené priame platby, poskytne zo zákona návratnú bezúročnú pôžičku Slovenská záručná a rozvojová banka. K tomu chce pridať niekoľko ďalších mimoriadnych opatrení.

Farmár Robert Kovács z Hronoviec na túto správu reagoval, že jemu aj ostatným poľnohospodárom konečne zablikalo svetielko na konci tunela. Podniky – je jedno či rodinné farmy alebo poľnohospodárske družstvá, ktoré dostávali v minulých rokoch väčšinu priamych platieb v decembri – nemajú očakávané peniaze stále na účtoch. Museli si začať požičiavať peniaze.

fico Čítajte viac Ministerstvo financií zaujalo pri cenách benzínu pozíciu mŕtveho chrobáka. Fico točil videá, keď stál 1,5 eura

Jeden príklad za všetky – PD Hlohovec, ktoré hospodári na štyroch tisícoch hektároch, rátalo, že dostane z PPA dovedna 1,1 milióna eur. Peniaze však neprišli a predseda družstva Anton Cebo, ktorý bol na výjazdovom rokovaní vlády, povedal, že majú čo robiť, aby podnik normálne fungoval.

Vláda po hodinovom stretnutí s poľnohospodármi, ktorého sa zúčastnili aj mladí farmári zo Združenia ASZF, oznámila, že prijala unesenie na skrátené legislatívne konanie, aby sa poľnohospodári dostali k peniazom čo najskôr. Na túto pomoc je alokovaná čiastka až do výšky 250 miliónov eur, čo je zhruba suma, na ktorú slovenskí farmári čakajú, spresnil minister pôdohospodárstva Richard Takáč. „V prípade, že pani prezidentka zákon podpíše, mohol by platiť od mája,“ skonkretizoval minister Takáč.

Odborníci nad zlato

Zo situácie v poľnohospodárstve sa začal vytĺkať politický kapitál. Premiér odkázal opozícii, aby bola ticho, lebo nesie priamu zodpovednosť za to, v akom stave je vyplácanie podpôr pre poľnohospodárov. Zároveň dodal, že jeho kabinet veci nielen kritizuje, ale aj prakticky rieši.

DOPRAVA: Kontrolný deň na križovatke D1xD4 Čítajte viac Postaví Slovensko diaľnice za dôchodkové úspory? Fico oprašuje nápad, ktorý už raz mal

Nebude to však napriek úsiliu vlády také jednoduché. Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá vlani prespala čas a je v personálnej prestavbe, bude mať čo robiť, aby veci zvládla. Podľa farmára Roberta Kovácsa bol vlani aj zo strany ministerstva pri pretavovaní nových požiadaviek zo strany Európskej komisie narobený celý rad chýb. Niektoré sú naozaj tragikomické. Jeden z odborných riaditeľov si postavil hlavu a blokoval 3 000 poberateľov dotácií dohadovaním sa o tom, či lucerna a ďatelina lúčna sú bylinné krmoviny alebo nie sú. Napokon ho odvolali. Vysvitlo, že dotyčný bol právnik.

Veľa nervozity je aj medzi komerčnými bankami a lízingovými spoločnosťami. Aby ich vláda upokojila, garantuje bankovým a lízingovým spoločnostiam, že priame platby za minuloročnú kampaň budú poľnohospodárom vyplácané aj po 30. júni 2024. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyslalo apel na tieto spoločnosti, aby neprispievali k politicky motivovanej destabilizácii agrosektora, a aby poľnohospodárom bez následkov predĺžili dobu splatnosti úverov a lízingov do 30. septembra 2024, čo je konečný termín vyplatenia priamych platieb.

Komu najviac pomôžu

Premiér s ministrom pôdohospodárstva tiež oznámili, že poľnohospodári a potravinári sa s veľkou pravdepodobnosťou dočkajú predĺženia odvodových úľav do Sociálnej poisťovne, pravda, je to viazané na súhlas Bruselu.

K ďalším mimoriadnym opatreniam patrí suma 8 miliónov eur, ktorá je nasmerovaná do špeciálnej rastlinnej výroby. Mali by ju dostať pestovatelia zeleniny a ovocia. Okrem toho rezort vypracuje a predloží na notifikáciu schému štátnej pomoci aj na podporu živočíšnej výroby vo výške 15 miliónov eur. Schéma bude upravovať poskytovanie pomoci na jednotlivé druhy hospodárskych zvierat so stanovením maximálnych sadzieb na dobytčiu jednotku.

Igor Matovič Čítajte viac Koniec Matovičovho balíka? Nezastavil ho Sulík ani Čaputová, Ficov kabinet chce zmeny

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho, ktorý je aj predsedom PD v Dolnej Krupej, povedal, že ide svojím spôsobom o odškodnenie za to, že poľnohospodári nemajú doteraz vyplatené peniaze, ktoré im skomplikovali situáciu. Podľa Macha len na úrokoch zaplatia poľnohospodárske podniky bankám najmenej desať miliónov eur.

Na Slovensku je to tak

Kľúčovú rolu pri vyplácaní podpôr hrá Pôdohospodárska platobná agentúra. Vláda rozhodla, že sa personálne posilní o 70 pracovníkov. Deje sa tak v čase, keď Ficov kabinet ide znižovať naprieč všetkými rezortmi a ústrednými organmi štátnej správy počet úradníkov. PPA však nie je schopná zvládnuť úlohy, ktoré pred ňou stoja, bez nových zamestnancov. Bude prijímať ľudí, ktorí zodpovedajú za kontrolu verejných obstarávaní, spracovanie žiadosti o platbu, zmenových konaní a hodnotení projektov – teda oblastí, ktorých efektívne fungovanie má urýchliť vyplácanie platieb poľnohospodárom.

Minister Richard Takáč označil situáciu v druhom pilieri, z ktorého plynú tzv. projektové podpory, za neúnosnú. Slovensko tu má nevyčerpaných 780 miliónov eur, pričom 430 miliónov eur by sa malo vyčerpať do konca tohto roku a zvyšok na budúci rok. Sú to šibeničné termíny. Za slabým tempom čerpania projektových podpôr bola podľa Takáča váhavosť predchádzajúcich troch vlád, ktoré údajne priemerne ročne čerpali len okolo 110 miliónov eur. Naopak, opozícia obviňuje súčasnú vládu, že už mala dať veci do poriadku.

Takáč povedal, že agentúra, ako je to na Slovensku zvykom, administratívne veci zbytočne komplikovala, keď vykonávala kontroly v sto percentách žiadostí, pričom EK ukladala povinnosť kontrolovať len 5 percent projektov. Minister povedal, že veci už zjednodušili a jednoduchší spôsob kontroly má Slovensko už odsúhlasený aj v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #pôžičky #farmári