Heger zvolal mimoriadne rokovanie. Dôvodom je ukrajinské obilie

V pondelok (17. 4.) sa uskutoční stretnutie medzirezortnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať riešením dovozu poľnoproduktov a ďalších komodít z Ukrajiny. O rozhodnutí dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera zvolať stretnutie informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

16.04.2023 14:52
banner, Hegerova vláda
debata (66)

VIDEO: Heger o obilí: Ukrajinci chcú vyvážať do Afriky, nie k nám.

Video

Agrorezort zároveň upozornil, že vyčerpal všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity, ktoré mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, no veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. „Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády,“ zdôraznilo ministerstvo.

Obilie / Pšenica / Čítajte viac Po Poliakoch aj Maďari zakázali dovoz ukrajinského obilia. Kyjev: Naši poľnohospodári sú v najťažšej situácii

Štátne orgány na základe zistenia kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny zakázali spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. Zintenzívnili sa tiež kontroly i opatrenia na hraniciach.

K zákazu dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny pristúpilo v sobotu (15. 4.) Poľsko a Maďarsko.

obilie, žatva, farmár, poľnohospodár, poľnohospodársko, pole, úroda, Čítajte viac Brusel pokarhal Poľsko a Maďarsko, že zakázali dovoz obilia a potravín z Ukrajiny
66 debata chyba
Viac na túto tému: #obilie #Ukrajina #Eduard Heger