Ďalší veľký úspech našich vín. Slovenské ružové uchvátilo Francúzov aj svet

Mesiac po zlatej žatve na Vinalies Internationales v Bordeaux sa slovenskí vinári zaskveli na Vinalies Mondial du Rosé v Marseille, svetovom šampionáte ružových vín. V centre Provensálska, ktoré sa preslávilo ružovými vínami, vybojovalo Slovensko dovedna dve veľké zlaté, štyri zlaté a tri strieborné medaily a získalo Palmu - trofej Šampióna kategórie pre ľadovú Frankovku modrú s 94 bodmi z Villa Vino Rača.

09.04.2023 05:00
Villa Víno Rača Foto:
Nestor slovenského a račianskeho vína Ján Krampl z Villa Víno Rača (vľavo) a tvorca špičkových ľadových vín Richard Polkoráb.
debata

Na 19. ročníku najprestížnejšej medzinárodnej súťaže venovanej výlučne ružovým vínam súperilo dovedna 900 vín z 28 krajín sveta. Samo Francúzsko poslalo voči najlepšiemu ružovému výberu sveta 574 vzoriek. "Slovensko napriek homeopatickej produkcii vína sa blyslo homeopatickým účinkom. Malé množstvo, ktoré dokáže robiť zázraky,“ konštatovala pre Pravdu medzinárodná degustátorka vín Edita Ďurčová. Dodala, že v Marseille "sme ukázali, že máme vynikajúcu kvalitu a v prejave pozoruhodne pestré vína.“

Edita Ďurčová Čítajte viac Najväčšie esá slovenského vinárstva. Títo ľudia urobili výborné meno Slovensku v zahraničí

Za kolísku ružových vín sa považuje juhofrancúzske Provensálsko. Krajina, farebnosť a ducha ktorej zachytili impresionisti popíjajúci tunajšie lahodné a zábavné víno. Pre mnohých je provensálske ružové víno ikonické. Ako pripomína Edita Ďurčová je "zreteľne poznateľné typicky svetlou farbou. Farba a aromatický profil týchto vín sú si veľmi podobné, tak trochu, akoby ich jedna mater mala.“

Rosé je optimistické a veselé víno

To, čo odlišovalo slovenské vína od provensálskych bola jednoznačne ich rôznorodosť. Dojem, aký zanechali slovenské vína v Marseille, Edita Ďurčová opísala takto:

"Každé bolo trošku iné, osobité, a to je niečo, čo sa veľmi cení.“ Do popredia postavila vyváženosť chuti slovenských ružových vín – teda súlad medzi cukrom, kyselinami, ovocnosťou a alkoholom a harmonický prejav aromatických vnemov. Od ružového vína sa očakáva, že bude príjemným spoločníkom, teda vínom optimistickým, veselým, prinášajúcim dobrú náladu, vínom osviežujúcim a zároveň lahodným, a presne takto sa slovenské víno na šampionáte roséčiek aj predstavilo.

Palmu za najvyššie bodované víno v kategórii... Foto: VINALIES MONDIAL DU ROSE
Palmu za najvyššie bodované víno v kategórii prírodne sladkých vín získala pre Slovensko Villa Vino Rača. Palmu za najvyššie bodované víno v kategórii prírodne sladkých vín získala pre Slovensko Villa Vino Rača.

Vinalies Mondial du Rosé v skratke

19. ročník sa odohral 1.-2.4. 2023, Marseille

  • najprestížnejšia medzinárodná súťaž venovaná výlučne ružovým vínam
  • organizátor Únia enológov Francúzska (L’union des oenologues de France – UOEF)
  • člen Svetovej federácie veľkých medzinárodných súťaží vína a destilátov VINOFED
  • vysoký patronát OIV a Medzinárodnej únie enológov
  • partnerom súťaže je RONA – vlastná značka kalichov podľa ich vlastného návrhu OenoXpert + kalichy značky RONA na vodu – oficiálne kalichy súťaží pod hlavičkou UOEF
  • 900 ružových vín z 28 krajín sveta, z nich 574 z domáceho Francúzska)
  • 50 degustátorov / 20 národností (1 zo SR)

Pridelených 264 medailí (30% limit OIV), z nich 177 FR vína

  • z nich: 30 VZM, 134 ZM, 100 SM

Mimoriadnu pozornosťou vyvolala račianska Frankovka modrá 2018, ľadové víno. To si v katégorii sladkých vín (viac ako 12 gramov zvyškového cukru) odnieslo trofej PALME – Révélation douceur – VINALIES MONDIAL DU ROSÉ 2023. Toto víno získalo pred mesiacom na Vinalies Internationales v Bordeaux Veľkú zlatú medailu s počtom bodov 93 zo 100 možných, teraz mu očarená porota zvýšila hodnotenie . 94 bodmi porazilo všetkých konkurentov.

Villa Víno Rača Čítajte viac Ocenili najlepších vinárov a ich skvelé vína. Pozrite si TOP 21 medajlistov z Francúzska

Keď Ďurčová ako jediný prítomný zástupca Slovenska preberala pre spoločnosť Villa Vino Rača nielen pomyselnú, ale skutočnú Palmu víťazstva, sálou zaznel veľký potlesk pre tvorcov vína a krajinu, kde sa unikátna Frankovka narodila. Skvelej znalkyni vína v ušiach zneli slová francúzskej kolegyne Anne Meglioli, ktorá ju po skončení hodnotenia zavolala k stolu svojej komisie s otázkou:

"Degustovali sme fantastické víno a ukázalo sa, že je od vás, zo Slovenska. Ide o botrytické víno?“ Ďurčová si dala naliať do pohára vzorku a vyhlásila: "Myslím, že ide o ľadové víno, predpokladám, že z Frankovky modrej s aspoň 200 gramami zvyškového cukru, starší ročník.“ Presne trafila analytickú charakteristiku vína, ktorú zobrazoval porotkyni monitor počítača. Keď sa pri slávnostnom vyhlasovaní výsledkov potvrdila identita vína, nielen Ďurčovej kolegyňa, ale s ňou celá sála, ho označili za majstrovský kúsok.

Edita Ďurčová, medzinárodná degustátorka vína. Foto: VINALIES MONDIAL DU ROSE
Edita Ďurčová, medzinárodná degustátorka vína. Edita Ďurčová, medzinárodná degustátorka vína.

Kto ho stvoril? Príroda a ľudia

Ľadové víno sa narodilo v jednej z najstarších slovenských výsadieb na malokarpatskej stráni nad Račou na hone Krivá. Frankovku tu vysadili v jeseni roku 1976. Dnes 83-ročný generálny riaditeľ Villa Vino Rača, najstarší z aktívnych slovenských vinohradníkov a vinárov, osobne riadil výsadbu.

Ako bodovali slovenské ružové vína

Slovensko poslalo 22 vzoriek. Zastúpené boli všetky štýly rosé vín od tichých suchých, cez šumivé až po prírodne sladké. SR reprezentovalo 6 vinárstiev, ktoré získali 9 medailí, z nich 2 VZM, 4 ZM a 3 SM.

Veľké zlaté medaily

  • Villa Vino Rača: Frankovka modrá Ľadové víno 2018 – zároveň najvyššie hodnotené víno v kategórii sladkých vín – odnáša si trofej “PALME – Révélation douceur – VINALIES MONDIAL DU ROSÉ 2023), 94/100 – toto víno získalo pred mesiacom na Vinalies Internationales v Bordeaux VZM s počtom bodov 93/100
  • Chateau Rúbaň: Cabernet Sauvignon rosé 2022 (polosuché víno), 93/100

Zlaté medaily:

  • Vinárstvo Berta: Cabernet Sauvignon rosé Origin 2022 (suché)
  • Vinárstvo Berta: Frankovka modrá rosé Bloodline 2022 (polosuché)
  • Frtús Winery: Hron rosé 2022 (polosuché)
  • Tajna Vineyards & Winery: Cabernet franc rosé Sunset 2022 (polosuché)

Strieborné medaily:

  • Víno Matyšák: Frankovka modrá rosé 2022 (suché)
  • Víno Matyšák: Merlot rosé Bobuľový výber 2022 (sladké)
  • Promitor Vinorum: Cabernet Sauvignon rosé 2022 (polosladké)

Zaujímavosť:

  • najvyššie hodnotené víno kategórie Tiché rosé do 12 g/l zv. cukru a zároveň celej súťaže: 98/100 b
  • Sinfo rosé 2022, DO Cigales (Španielsko), od prestížneho výrobcu Sinforiano bodegas

Práve dopísal doktorskú prácu a navrhol na päť hektárový hon Krivé vysadiť družstevníkmi vyselektovaný klon Frankovky. Má číslo 2/20 a bol správnou voľbou pre legendárnu malokarpatskú polohu. Časom ešte upravili pôvodné vedenie viniča Vertico na Rýnsko-hesenské. Vinohradníčky sa sťažovali, že pri viazaní viniča a oberačkách im pri daždivom počasí, tečie voda do rukávov. Viniču aj ľuďom treba vyhovieť, potom sa odmenia.

Hodnotiaci degustátorsky stolík. Foto: VINALIES MONDIAL DU ROSE
Vinalies Modil du Rose Edita Hodnotiaci degustátorsky stolík. Hodnotiaci degustátorsky stolík.

Dobré víno je dielom veľkej profesionálnej a životnej skúsenosti, citu pre vínnu révu a samotný mok. Spolutvorcom Frankovky je Richard Pokoráb. Keď v Marseille oznámili, že sa stala víťazom, bolo to presne na desiate výročie jeho vstupu do pivníc račianskej Villa Vino. Päťdesiatročný Polkoráb v Rači vinársky dozrel.

Za skvelým vínom vidí muž s veľkým citom pre víno vyzretosť dnes bezmála polstoročnej výsadby, vynikajúci klonový výber a starostlivosť oň, ale najmä schopnosť strapcov Frankovky prežiť dramatické obdobie jesenno-zimných pľúští.

Trnavský vinársky tandem Peter Stanko (vľavo) a Vladimír Mrva získali v Štasburgu dva tituly šampiónov za Chardonnay a Sauvignon. Čítajte viac Ocenili TOP slovenské vína. Naši vinári zažiarili vo Francúzsku, pozrite si víťazov

Sedemstupňový mráz, ktorý je otcom ľadového vína, totiž prišiel až deň po Troch kráľoch. Odolná šupka Frankovky vydržala oteplenia i ochladenia, hmly, vlhkosť a uchovala vzácny koncentrát chutí až do príchodu mrazu umožňujúceho ušľachtilú premenu šťavy v bobuliach na ľadové víno. To, pravda musí stvoriť človek, ktorý neprepasie príhodnú chvíľu.

V Rači vyrobili štyri tisíc pollitrových fľašiek. Víno je ovenčené dvoma veľkými zlatými medailami, obe získala nezávisle od seba na dvoch najprestížnejších svetových súťažiach. Ako vidno, poctivá práca sa vypláca.

Emancipované južné Slovensko

Všimnime si aj druhú veľkú zlatú medailu 93-bodový polosuchý Cabernet Rosé zo Chateau Rúbaň. To víno je reprezentantom vinárskej emancipácie Južnoslovenskej vinohradníckej oblast. Samo rúbanské Chateau je na slovenskej vinohradníckej scéne len osem rokov a práve toľko v ňom pracuje 39-ročný Ďorď. Cabernet Sauvignon pochádza z dvoch výborných vinohradov – z PD Strekov, kde vinice zakladala žijúca legenda slovenského vína Ondrej Korpás a z neďalekej Jasovej, kde sa o znovuzrodenie vinohradov lemovaných krásnymi agátovými alejami postarala rodina Borošovcov.

Na zdravie s ružovým. Foto: VINALIES MONDIAL DU ROSE
Na zdravie s ružovým. Na zdravie s ružovým.

Najvýraznejšou črtou rúbanského ružového kabernetu je nevtieravá a predsa okamžite postrehnuteľná ovocná vôňa vína, po dúšku ktorého zostáva dlhá smotanová dochuť. Ďorď vraví, že to znie ako klišé, ale naozaj víno týmito atribútmi oplýva. Hrozno bolo zberané v optimálnom čase pre ružové víno, ale dozrievalo v dvoch viniciach v inom momente. Metamorfóza muštu v réžii kvasiniek rôzneho typu sa odohrávala v niekoľkých nádobách, konečná podoba vína sa dotvorila kontaktom s drevom.

Je víno umením? Vždy bolo a každá generácia sa pokúša priniesť iný pohľad na víno. Podobne ako Račanci aj rúbanski vinári majú vína dostatok, vyrobili ho 13-tisíc fľašiek, takže nejde o žiadnu mikrosúťažnú vzorku, ale početná skupina fajnšmekrov si príde na svoje. Kto si jedno či druhé víno kúpil na veľkonočný stôl, nebude ľutovať. Ochutná víno s puncom svetovej kvality.

Takú ponúkajú aj ďalšie slovenské ružové vína. Ich prehľad prinášame v tabuľke.

Všimnime si ešte jeden slovenský prvok prítomný na súťaži Vinalies Mondial du Rosé. Víno sa degustovalo z pohárov slovenskej sklárne RONA v Lednických Rovniach. Marseille bolo svedkom úspechu nielen slovenského ružového vína, ale i skla. Mimochodom víno sa do slovenských pohárov servíruje na 6 z 15 súťaží VINOFED-u – Svetovej federácie veľkých medzinárodných súťaží vína a destilátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #vinári #rosé