Pokračovanie článku: Dôchodok v 58. rokoch? Dá sa to, ale treba splniť podmienky. Tisíckam penzistov sa prepočítajú sumy

Ako požiadať o predčasný dôchodok

Kde požiadam o predčasný starobný dôchodok?

O dôchodok požiadate v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta vášho trvalého bydliska, kde príslušný zamestnanec s vami spíše žiadosť o jeho priznanie.

Ako si vybavím termín pre spísanie žiadosti o dôchodok?

Termín si môžete rezervovať v Rezervačnom systéme. Tu si môžete vybrať konkrétnu pobočku (pracovisko) podľa miesta vášho trvalého pobytu. Rezervačný systém vám ponúkne presný deň a čas, ktorý vám vyhovuje. Po zarezervovaní termínu v Rezervačnom systéme vám príde informácia o potvrdení termínu, tiež o dokladoch, ktoré sú potrebné pre spísanie žiadosti, kontaktné údaje na zamestnanca pobočky, ktorý bude s vami žiadosť spisovať a ktorého môžete v prípade nejasností kontaktovať.

Je potrebné pripraviť sa na vybavenie vopred?

Áno. Odporúčame overiť si, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky vaše obdobia zamestnania a hrubé zárobky (pretože od nich závisí suma dôchodkovej dávky).

Čo je potrebné k spísaniu žiadosti o starobný dôchodok?

  • Vopred pripravené doklady o chýbajúcich obdobiach zamestnania.
  • Platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.
  • Doklady o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom alebo potvrdenie školy odkedy dokedy štúdium trvalo).
  • Ak ste narodení po roku 1963, potrebujete aj potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky.
  • Ak ste muž, potrebujete vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.
  • Rodné listy detí, ale len:
  • ak ste cudzinec alebo ak sa deti narodili v cudzine a neboli zapísané do osobitnej matriky, keďže vtedy údaje, ktoré sú uvedené v rodnom liste, nemusí obsahovať register fyzických osôb, a preto je potrebné rodné listy detí predložiť dodatočne,
  • ak ste dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, musíte doplniť rozhodnutie príslušného orgánu o jeho prevzatí,
  • v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku potrebujete úmrtný list alebo výpis z matriky, a to len ak ste cudzinec alebo dieťa zomrelo v cudzine a dieťa nebolo zapísané do osobitnej matriky, keďže sa vtedy údaje o jeho úmrtí nemusia nachádzať v registri fyzických osôb,
  • ak dieťa bolo v starostlivosti inej osoby alebo ústavu, je potrebné predložiť aj doklad preukazujúci trvanie takého obdobia (len vtedy, ak žiadate o uznanie starostlivosti o deti alebo výchovy dieťaťa – platí pre ženy a pre tých mužov/iných poistencov, ktorí chcú zohľadniť starostlivosť o dieťa).
  • Doklady preukazujúce obdobie zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Informácii o stave individuálneho účtu poistenca za obdobie do 31. decembra 2003.
  • Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.
  • Pre zasielanie dôchodku na účet v banke si prineste vyplnený a bankou potvrdený formulár Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodku v banke.

Kedy sa dozviem, či mi bol dôchodok priznaný?

Lehota na rozhodnutie o dôchodku je 60 dní. Táto lehota plynie odo dňa spísania žiadosti o dôchodok (konanie o dôchodku). Rozhodnutie o dôchodku vám bude doručené poštou alebo do eSchránky, ak ju máte aktivovanú. Dôchodok vám môže byť vyplácaný aj preddavkovo, ale len za splnenia podmienok nároku na predčasný starobný dôchodok, je však potrebné ešte pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku zistiť niektoré skutočnosti, ktoré sú potrebné na jeho určenie.

Odkedy mám nárok na predčasný starobný dôchodok?

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká najskôr odo dňa podania žiadosti o predčasný starobný dôchodok.

ZDROJ: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #seniori #dôchodky #I. pilier